Θυμάστε τη διάσημη πίτσα με ανανά – γνωστή και ως «Χαβάη» – που δίχασε τον κόσμο; Πρόκειται για δημιουργία ενός Έλληνα που το 1954 μετανάστευσε στον Καναδά από την Αρκαδία, του Σωτήριου (Σαμ) Πανόπουλου.

Πριν μερικά χρόνια, το 2017, ο Πρόεδρος της Ισλανδίας Γκόνι Γιόχανεσον, δήλωσε δημοσίως την απέχθειά του για την πίτσα και υποστήριξε ότι ο ανανάς θα έπρεπε να απαγορευτεί δια νόμου ως topping. Η δήλωσή του χειροκροτήθηκε στην Ιταλία, την πατρίδα της πίτσας αλλά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στον Καναδά. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό, έσπευσε αμέσως να απαντήσει μέσω Twitter: «Έχω έναν ανανά. Έχω μια πίτσα. Και στηρίζω αυτή τη νόστιμη δημιουργία του νοτιοδυτικού Οντάριο».

Πάνω που ξεχάστηκε το θέμα, τώρα, επιλεγμένες πιτσαρίες Αυστραλιανής αλυσίδας εστιατορίων λάνσαραν μια αλμυρή πίτσα με μοτσαρέλα, καπνιστό ζαμπόν και… πορτοκάλι!

Μετά την πολιτική αντιπαράθεση που δημιούργησε η πίτσα με τον ανανά, η Αυστραλοί προσπάθησαν να προλάβουν και να κατευνάσουν την οργή τον Ιταλών, προσφέροντας δωρεάν δείγματα σε όλους τους πελάτες με ιταλικό διαβατήριο.

Αν θέλεις κι εσύ να τη δοκιμάσεις, δεν χρειάζεται να φτάσεις με την Αυστραλία. Μπορείς να φτιάξεις την παρακάτω συνταγή, που είναι νόστιμη και υγιεινή!

Υγιεινή πίτσα με πορτοκάλι, κατσικίσιο τυρί και ρόκα

Η βάση βρόμης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και συμβάλλει στη σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.

Το κατσικίσιο τυρί έχει λιγότερα λιπαρά από άλλα τυριά και είναι πιο εύπεπτο.

Η ρόκα προσφέρει αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.

Το πορτοκάλι δίνει φυσική γλυκύτητα και βιταμίνη C.

Υλικά

1 πορτοκάλι, κομμένο σε λεπτές φέτες (χωρίς τη φλούδα)

80 γρ. κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο

1/2 κόκκινο κρεμμύδι, λεπτοκομμένο

1 χούφτα φρέσκια ρόκα

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Μαύρο πιπέρι, φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη

Λίγο βαλσαμικό ξίδι για γεύση

Για τη ζύμη (χωρίς μαγιά)

200 γρ. αλεύρι βρόμης (ή αλεσμένες νιφάδες βρόμης)

100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (2% λιπαρά)

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1/2 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση

Ανακατεύεις σε ένα μπολ το αλεύρι βρόμης, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το γιαούρτι.

Προσθέτεις το ελαιόλαδο και ζυμώνεις μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη.

Αν χρειαστεί, προσθέτεις λίγο νερό ή αλεύρι για τη σωστή υφή.

Απλώνεις τη ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί, δημιουργώντας μια λεπτή βάση.

Αλείφεις τη ζύμη με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετείς τις φέτες πορτοκαλιού, το κρεμμύδι και πασπαλίζεις με το κατσικίσιο τυρί. Προσθέτεις θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15-18 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανή η βάση και να λιώσει το τυρί.

Μόλις βγάλεις την πίτσα από τον φούρνο, προσθέτεις φρέσκια ρόκα και λίγες σταγόνες βαλσάμικο.