Λίγοι είναι αυτοί που δεν αγαπούν τον καφέ. Όπως και αν τον προτιμούν, για πολλούς είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους! Ένας καφές μπορεί να μας ξυπνήσει μετά από μία δύσκολη νύχτα, να αποτελέσει αφορμή για να τα πούμε με τους φίλους μας ή να είναι η πιο αγαπημένη συνήθεια μέσα στη μέρα μας. Οι ερευνητές λένε ότι, εκτός από όλα αυτά που μας κάνουν να τον έχουμε ανάγκη και μεταξύ των άλλων θετικών του ιδιοτήτων, βοηθά και στο μεταβολικό σύνδρομο.
Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο
Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών, με κοινό χαρακτηριστικό την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο, έχουν τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα ευρήματα: υπέρταση, αυξημένα επίπεδα ζαχάρου, αυξημένα τριγλυκερίδια, χαμηλή καλή χοληστερίνη (HDL).
Οι μεταβολικές ανισορροπίες και οι ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται στον οργανισμό εξαιτίας αυτού, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων.
Τι λένε οι ερευνητές
Σύμφωνα με εκτεταμένη μελέτη που διεξήχθη σε πάνω από 6000 Βραζιλιάνους για 8 έτη και δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, τρόφιμα και ροφήματα που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως είναι και ο καφές, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου.
Για την ακρίβεια, μειώνουν κατά 23% τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτό, όπως είναι, για παράδειγμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αυξημένη γλυκόζη και το υπερβολικό σωματικό λίπος που παρουσιάζεται στην περιοχή της μέσης.
Οι πολυφαινόλες είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακές ασθένειες που σχετίζονται με το μεταβολικό σύνδρομο, λόγω των ευεργετικών τους επιδράσεων στο σώμα.
Μερικά ακόμη τρόφιμα που περιέχουν πολυφαινόλες είναι τα σταφύλια, οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα φασόλια και τα φρούτα.
Απαραίτητο για να δράσουν σωστά οι πολυφαινόλες στον οργανισμό μας είναι να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή.
Γιατί η ποικιλία των τροφών που προσλαμβάνουμε είναι σημαντική; Οι πολυφαινόλες έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, ενισχύοντας την ανάπτυξη των προβιοτικών ή «καλών» βακτηρίων.
Όσο πιο ποικιλόμορφη είναι η διατροφή ενός ατόμου και οι πηγές των πολυφαινολών, τόσο καλύτερη είναι η επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου και κατ’ επέκταση στην γενική του υγεία.
Για όσους δεν προτιμάτε τον καφέ, μια άλλη καλή επιλογή ροφήματος που περιέχει πολυφαινόλες είναι και το τσάι.
Τελικά η αγαπημένη συνήθεια του καφέ μπορεί να συμβάλει σημαντικά και στην υγεία μας, οπότε την επόμενη φορά που θα απολαύσετε το καφεδάκι σας μαζί με την παρέα σας ή τον πρωί πριν να πάτε στη δουλειά σας, σκεφτείτε ότι έχει πολλά περισσότερα οφέλη από ό,τι νομίζατε!