Αποτελεί ένα παραδοσιακό πιάτο της ελληνικής κουζίνας. Πέρα από αυτό, όμως, ο αρακάς με τις αγκινάρες αποτελεί και ένα πολύ πλούσιο σε διατροφικά συστατικά φαγητό. Το γεγονός αυτό οφείλεται και στα δύο λαχανικά, που θεωρείται ότι έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Όσον αφορά την αγκινάρα, είναι γεμάτη θρεπτικά στοιχεία και η κατανάλωσή της ωφελεί πολύ την υγεία μας. Προέρχεται από τη Μεσόγειο και, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Αγκινάρα ήταν μια όμορφη κοπέλα την οποία αγάπησε ο θεός Δίας χωρίς ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να τη μεταμορφώσει από το θυμό του στο γνωστό σε όλους μας φυτό. Στην αρχαία Ρώμη οι αγκινάρες ήταν προνόμιο των πλούσιων και μαγειρεύονταν με μέλι, κρασί και κύμινο.
Αρακάς
Εξαιρετικά θρεπτικός
Είναι ένα λαχανικό που καταναλώνεται πολύ συχνά στην ελληνική κουζίνα, είτε ως λαδερό φαγητό είτε ως συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα. Αν και πολλοί τον θεωρούν όσπριο, στην πραγματικότητα ο αρακάς ανήκει στην κατηγορία των αμυλούχων λαχανικών έχοντας υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες συγκριτικά με τα υπόλοιπα λαχανικά. Ανεξάρτητα όμως από την ομάδα τροφίμων στην οποία τον κατατάσσουμε, παραμένει μια ιδιαίτερα θρεπτική επιλογή που μας προσφέρει πλήθος πολύτιμων συστατικών.
- Πρόκειται για εξαιρετική πηγή φυτικών ινών καθώς αρκεί ένα φλιτζάνι βρασμένου αρακά για να καλυφθεί το 1/3 των ημερήσιων αναγκών ενός ενηλίκου.
- Περιέχει πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, ενώ, όταν συνδυάζεται με άλλες πηγές φυτικών πρωτεϊνών όπως το ρύζι ή άλλα προϊόντα δημητριακών, δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας.
- Αναφορικά με την περιεκτικότητά του σε μικροθρεπτικά συστατικά, είναι πλούσιος σε φυλλικό οξύ (συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς και των αγγείων) και βιταμίνες Κ (έχει πολύ σπουδαίο ρόλο στη διαδικασία της πήξης του αίματος και την καλύτερη λειτουργία των οστών) και Α.
- Παρέχει σημαντικά ποσά βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β (οι βιταμίνες αυτού του συμπλέγματος, όπως οι ΒΙ, Β2, Β3 και Β6, συμμετέχουν σε μια σειρά καίριων μεταβολικών διεργασιών στον οργανισμό, μεταξύ αυτών και η λειτουργία του νευρομυϊκού συστήματος), μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και καλίου.
- Διαθέτει ευεργετικά φυτοχημικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες, που ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση προφυλάσσοντας τον οργανισμό από τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες.
- Γεμάτος βιταμίνες και πολύτιμα συστατικά, αποτελεί μία από τις πιο θρεπτικές τροφές.
- Πρωταρχικά, ως λαχανικό, θεωρείται πάρα πολύ καλή πηγή υδατανθράκων, που χαρίζουν ενέργεια, και φυτικών ινών, που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
- Γενικά, στον αρακά βρίσκουμε μια σειρά από σημαντικότατες βιταμίνες. Ενδεικτικά, ένα φλιτζάνι αρακά περιέχει 160 θερμίδες και καλύπτει το 51,8% των ημερήσιων αναγκών ενός υγιούς ενηλίκου σε βιταμίνη Κ, το 37,9% σε βιταμίνη C, το 27,3% σε βιταμίνη Β1 και το 25,3% σε φυλλικό οξύ.
Αγκινάρα
Φουλ στα αντιοξειδωτικά
Εκτός από ένα πολύ νόστιμο λαχανικό, η αγκινάρα είναι πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών όπως φυλλικού οξέος, φυτικών ινών, βιταμινών C και K καθώς και αντιοξειδωτικών.
- Κατέχει την έβδομη θέση στη λίστα των τροφίμων με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.
- Με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, μας προσφέρει πρωτεΐνες και πολλές φυτικές ίνες.
- Σε μία περίπου μερίδα από αγκινάρες υπάρχουν πάνω από 5 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στο αίσθημα του κορεσμού και διευκολύνουν σε καταστάσεις δυσκοιλιότητας.
- Είναι καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και τη διατήρηση του κολλαγόνου, στην παραγωγή θυροξίνης από το θυρεοειδή αδένα και στη σύνθεση της επινεφρίνης. Γενικότερα, συγκαταλέγεται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά προστατεύοντας τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες.
- Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επίσης, συμβάλλει στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, και γι’ αυτό η έλλειψή του προκαλεί μακροκυτταρική αναιμία.
- Πολύ σημαντική είναι η περιεκτικότητά της και σε κάλιο, αναγκαίο για τη διατήρηση του καρδιακού παλμού. Για αυτόν το λόγο, βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
- Μπορεί να επιδρά στη χοληστερόλη μέσω δύο διαφορετικών βιοχημικών μονοπατιών. Πρώτον, περιέχει λουτεολίνη, ένα αντιοξειδωτικό που εμποδίζει το σχηματισμό χοληστερόλης. Δεύτερον, το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας πιθανόν οδηγεί τον οργανισμό σε καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης μέσω της μεγαλύτερης αποβολής στερολών και χολικών οξέων από τα κόπρανα.
- Αντιλαμβάνεται λοιπόν εύκολα κάποιος γιατί το πάντρεμα αυτών των δύο θρεπτικότατων λαχανικών μπορεί να δημιουργήσει έναν πραγματικό διατροφικό θησαυρό.
Αρακάς κοκκινιστός με αγκινάρες και φρέσκα αρωματικά
Yλικά
Για 5-6 άτομα
- 8 αγκινάρες καθαρισμένες
- 500 γρ. κατεψυγμένος αρακάς
- 2 πατάτες σε μέτρια κομμάτια
- 4 καρότα σε φέτες
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Αφήνουμε τις καθαρισμένες αγκινάρες σε ένα μπολ με νερό και λεμόνι για να μη μαυρίσουν μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή.
- Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε το καρότο, την πατάτα και τις αγκινάρες και σοτάρουμε για 4 λεπτά. Ρίχνουμε τον αρακά, ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει και σβήνουμε με το κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε 3-4 λεπτά, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον πελτέ, τον άνηθο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και λίγο ζεστό νερό.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
Ευχαριστούμε για την συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή.