ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Οι αγαπημένοι μας ντολμάδες στη νηστίσιμη εκδοχή τους.

Υλικά
- 50 αμπελόφυλλα σε βάζο
- 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια (το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος) ψιλοκομμένα
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 φλιτζ. ρύζι γλασέ
- 1/2 ματσάκι δυόσμο
- 2 κ.σ. ξερό δυόσμο
- 1/2 κ.γ. καυτερό μπούκοβο
- Χυμό από 2 λεμόνια
- 1 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Βγάζουμε τα αμπελόφυλλα από το βάζο και τα ζεματίζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει σε μέτρια φωτιά, για 1/2-1 λεπτό, ώστε να απομακρύνουμε τη γεύση της άρμης. Τα αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε πετσέτα κουζίνας. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα του άνηθου και του δυόσμου και κρατάμε τα κοτσάνια στην άκρη.
Βήμα 2ο
Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι (ξερά και φρέσκα) ανακατεύοντας για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αποσύρουμε το σκεύος από την εστία. Προσθέτουμε το ρύζι, όλα τα μυρωδικά, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά.
Βήμα 3ο
Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο και το τοποθετούμε σε ένα πιάτο με την πλευρά των νεύρων προς τα πάνω. Κόβουμε το χοντρό κοτσάνι στην κορυφή και βάζουμε στο κάτω μέρος 1 κ.γ. από το μείγμα της γέμισης. Διπλώνουμε τα πλαϊνά του φύλλου αγκαλιάζοντας τη γέμιση και τυλίγουμε σφιχτά τον ντολμά. Ομοίως φτιάχνουμε και τους υπόλοιπους.
Βήμα 4ο
Καλύπτουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με αμπελόφυλλα και τα κοτσάνια των μυρωδικών. Αραδιάζουμε τους ντολμάδες με την ένωση προς τα κάτω και κοντά τον έναν στον άλλο. Τους σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και νερό μέχρι να καλυφθεί περίπου το πιάτο.
Βήμα 5ο
Μαγειρεύουμε τα ντολμαδάκια σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου. Λίγο πριν από το τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια με κυκλικές κινήσεις για να πάει παντού.