Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή με ποικιλία, πλούσια σε ψάρια, όσπρια και λαχανικά, αλλά με λίγες γλυκές λιχουδιές, μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη της πάθησης που «κλέβει» τη μνήμη έως και 25%. Πρόσφατα, Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η υιοθέτηση ενός τέτοιου διατροφικού πλάνου μεταξύ 48 και 70 ετών, μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία περιοχών του εγκεφάλου που συνήθως περιορίζονται πριν από τη διάγνωση της άνοιας.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι είχαν λιγότερο λίπος στην κοιλιά σε αυτή τη φάση της ζωής τους, παρουσίασαν καλύτερη μνήμη και πιο ευέλικτη σκέψη καθώς έφταναν στην τρίτη ηλικία.

Οι ερευνητές, που χαρακτήρισαν τα ευρήματα «σημαντικά», παρότρυναν τον κόσμο να εξετάσει στρατηγικές για τη βελτίωση της διατροφής του προκειμένου να διατηρηθεί η δομή του εγκεφάλου και να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας.

Οι ερευνητές ανέφεραν χαρακτηριστικά στο περιοδικό JAMA Network Open: «Η παγκόσμια στροφή προς ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες συνδέεται με την αύξηση της συχνότητας του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της παχυσαρκίας, γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την άνοια. Είναι σημαντικό να εξετάσουμε τις συνέπειες της συνολικής διατροφής και της παχυσαρκίας στη μνήμη και τις σχετιζόμενες περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος».

Αναλυτικά η έρευνα για την διατροφή και την άνοια

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 512 Βρετανών για 11 χρόνια και αξιολόγησαν την αναλογία μέσης-ισχίων 664 ατόμων σε ένα διάστημα παρακολούθησης 21 ετών.

Πραγματοποιήθηκαν σαρώσεις εγκεφάλου καθώς και τεστ γνωστικής απόδοσης στην αρχή της μελέτης και ξανά όταν οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 70 ετών, προκειμένου να εντοπιστούν σημάδια γνωστικής έκπτωσης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που ακολούθησαν μια πιο υγιεινή διατροφή στη μέση ηλικία παρουσίασαν βελτιωμένη συνδεσιμότητα μεταξύ του αριστερού ιππόκαμπου, του μέρους του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στην επεξεργασία και τη μνήμη και του ινιακού λοβού, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου και είναι κυρίως υπεύθυνος για την οπτική επεξεργασία.

Η βελτίωση στη διατροφή συνδέθηκε επίσης με καλύτερες γλωσσικές δεξιότητες, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Τι έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες

Παράλληλα, προηγούμενη αμερικανική έρευνα υποστήριξε ότι οι ηλικιακές αλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών, όπως η επιβράδυνση του μεταβολισμού και η φθίνουσα καρδιαγγειακή υγεία, παρουσιάζουν σημαντικές κορυφώσεις στην ηλικία των 44 και των 60 ετών.

Για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις της γήρανσης, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Nature Aging, πρότειναν, όσοι πλησιάζουν τα 44 και τα 60, να ασκούνται πιο συχνά και να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή.

Μια σημαντική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο επίσης υποστήριξε ότι σχεδόν τα μισά από τα περιστατικά άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν εστιάζοντας σε 14 παράγοντες του τρόπου ζωής. Οι κορυφαίοι ειδικοί στον κόσμο διαπίστωσαν ότι δύο προβλήματα υγείας, η υψηλή χοληστερόλη και η απώλεια όρασης συνδυαστικά, ευθύνονταν για σχεδόν ένα στα δέκα περιστατικά άνοιας παγκοσμίως. Αυτά προστίθενται σε άλλους 12 παράγοντες, που κυμαίνονται από τη γενετική μέχρι τις συνήθειες καπνίσματος, οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο να υποστεί κανείς άνοια. Οι ειδικοί υποστήριξαν ότι η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet, προσέφερε περισσότερη ελπίδα από ποτέ ότι η διαταραχή που «κλέβει» τη μνήμη και πλήττει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να προληφθεί.