Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι όλα τα αλκοολούχα ποτά δεν είναι ίδια. Το κόκκινο κρασί, για παράδειγμα, θεωρείται συχνά μια πιο υγιεινή επιλογή, με πολλούς να πιστεύουν ότι η υψηλή του περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη – ένα αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες – ενδεχομένως να προσφέρει προστασία από τον καρκίνο. Ωστόσο, οι ερευνητές του Brown University School of Public Health εξέτασαν αυτήν την υπόθεση, καταλήγοντας σε διαφορετικά συμπεράσματα.

Στην μελέτη τους συνέκριναν τον κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με το κόκκινο και το λευκό κρασί αντίστοιχα. Αναλύοντας 42 μελέτες παρατήρησης που αφορούσαν σχεδόν 96.000 συμμετέχοντες, η ομάδα των ερευνητών δεν εντόπισε σαφείς ενδείξεις ότι το κόκκινο κρασί μετριάζει τον κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον δεν παρατήρησαν καμία συνολική αύξηση του κινδύνου καρκίνου από την κατανάλωση κρασιού, ανεξάρτητα από τον τύπο.

Κόκκινο VS λευκού κρασιού

«Πραγματοποιήσαμε μια ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση για να αξιολογήσουμε αν το κόκκινο κρασί είναι πραγματικά μια πιο υγιεινή επιλογή από το λευκό κρασί» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Η ανάλυσή μας περιλάμβανε όσο το δυνατόν περισσότερες δημοσιευμένες επιδημιολογικές μελέτες που διερευνούσαν ξεχωριστά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου και λευκού κρασιού και του κινδύνου καρκίνου. Τα αποτελέσματα δεν αποκάλυψαν σημαντική διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου μεταξύ κόκκινου και λευκού κρασιού συνολικά. Ωστόσο, παρατηρήσαμε μια διάκριση όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση λευκού κρασιού, αλλά όχι κόκκινου κρασιού, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος» σημειώνουν οι ίδιοι.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το λευκό κρασί φάνηκε να σχετίζεται με 22% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, σε σύγκριση με το κόκκινο κρασί.

Που μπορεί να οφείλεται ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου;

Οι λόγοι πίσω από την σύνδεση παραμένουν ασαφείς. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η μεγάλη κατανάλωση κρασιού μπορεί να συσχετίζεται με συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, όπως η ανεπαρκής χρήση αντηλιακού, όμως το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης μια ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης λευκού κρασιού και του αυξημένου συνολικού κινδύνου καρκίνου μεταξύ των γυναικών. Το εύρημα αυτό δικαιολογεί περαιτέρω έρευνες για την μελέτη των πιθανών υποκείμενων μηχανισμών.

Τα νέα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς όπως εξηγούν, το αλκοόλ – συγκεκριμένα, η αιθανόλη στα αλκοολούχα ποτά – μεταβολίζεται σε ενώσεις που βλάπτουν το DNA και τις πρωτεΐνες, συμβάλλοντας στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Το 2020, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με περισσότερες από 740.000 περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 4,1% του συνόλου των περιπτώσεων.