Θα μπορέσει η Δημοκρατία να αντισταθεί και να ελέγξει τις ολιγαρχικές τάσεις του σημερινού καπιταλισμού;  Η Αμερική θα βρει τον τρόπο να περιορίσει τις ζημιές που θα προκαλέσει η επικίνδυνη συμμαχία τραμπισμού, λαϊκισμού και τεχνολογικής ολιγαρχίας;  Η Ευρώπη που έχει ήδη χάσει το ψηφιακό τεχνολογικό τρένο θα μπορέσει να παίξει ρόλο στον δημοκρατικό έλεγχο της πορείας του;

Μια νέα εποχή έχει ξημερώσει για τη δημοκρατία.

Δεν είναι τυχαίο ότι το μέγεθος των διακυβευμάτων προκαλούν ήδη μια ραγδαία και αιφνίδια πολιτικοποίηση των δυτικών κοινωνιών που μέχρι λίγα χρόνια πριν υποτίθεται ότι είχαν βρει την ισορροπία τους σε μια

«βαρετή» φιλελεύθερη δημοκρατία. Όπως συμβαίνει στις στροφές της Ιστορίας, τα μέτωπα αναδιατάσσονται, οι συμμαχίες επανακαθορίζονται, οι λέξεις επαναφορτίζονται με νέες σημασίες και αξιοδοτήσεις.

Η δυναμική του τραμπισμού, η εκλογική άνοδος της Ακροδεξιάς, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Δύσης και ο εν εξελίξει μετασχηματισμός της φαίνεται να απειλούν τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Έντεκα κείμενα φωτίζουν τις πτυχές του φαινομένου, θέτουν ερωτήματα και δίνουν απαντήσεις.

Οι συγγραφείς :  Περικλής Σ. Βαλλιάνος, Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, Γιάννης Βούλγαρης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ρωμανός Γεροδήμος, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth, Βασιλική Γεωργιάδου, Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναστασία Καφέ, διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, Γρηγόρης Μολυβάς, Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Πολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, Κωνσταντίνος Α. Παπαγεωργίου, Ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ, Νικόλας Σεβαστάκης, Καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης ΕΚΠΑ, Σώτη Τριανταφύλλου, Συγγραφέας, ιστορικός.