ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Μπισκότα με ελαιόλαδο, πορτοκάλι και κανέλα
Όταν ξεφουρνίσουμε τα μπισκότα, στην αρχή θα είναι μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν, θα σκληρύνουν και θα γίνουν τραγανά.

Υλικά
- 1½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο ελαφρύ
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
- 1 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια (προαιρετικά)
- 1 ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
- 2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Το χτύπημα του ελαιόλαδου με τη ζάχαρη βοηθά στο να λιώσει η δεύτερη και να ενσωματωθεί όμορφα στη ζύμη. Παράλληλα, όμως, βοηθά στο να γίνουν τα μπισκότα μας πιο τραγανά, γι’ αυτό φροντίζουμε να τα χτυπήσουμε αρκετά, μέχρι να γίνουν κρέμα. Χτυπάμε στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το ξύσμα των πορτοκαλιών, την κανέλα και το γαρίφαλο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, διαλύουμε τη σόδα στο χυμό του πορτοκαλιού και προσθέτουμε το μείγμα καθώς αφρίζει στον κάδο του μίξερ. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί πλήρως. Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ενσωματώνουμε το αλεύρι σε δόσεις, ανακατεύοντας με το χέρι μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη ζύμη. Από τη στιγμή που ρίχνουμε το αλεύρι, δεν δουλεύουμε πολλή ώρα το μείγμα, ίσα να ομογενοποιηθεί, για να μη βγουν σκληρά τα μπισκότα.
Βήμα 2ο
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για λίγη ώρα. Στο μεταξύ, στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος δυο-τρία ταψιά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στον αέρα.
Βήμα 3ο
Παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και τις ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 1/2 εκ. Χρησιμοποιώντας ένα κουπ πατ με ό,τι σχέδιο και σχήμα θέλουμε, κόβουμε μπισκότα. Τα μεταφέρουμε μαζί με το κουπ πατ στο ταψί, πιέζοντας τη ζύμη να βγει και αραδιάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο σε μικρή απόσταση.
Βήμα 4ο
Ψήνουμε ανά δύο ταψιά σε διαφορετικές σκάλες για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.