Ακούμε συχνά ότι το πρωινό θεωρείται «το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας» και για καλό λόγο. Διακόπτει την ολονύκτια περίοδο νηστείας, ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας και εγρήγορσης ενώ παράλληλα παρέχει και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στο υγιές βάρος, την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου αλλά και του οργανισμού γενικότερα.

Έρευνες επισημαίνουν ότι η βρόμη και το πλιγούρι βρόμης μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στην καλύτερη διαχείριση του βάρους αλλά και στην ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Πώς μας ωφελεί η βρόμη;

Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη της βρόμης, περιλαμβάνουν:

1. Μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων

Οι πολυφαινόλες στο πλιγούρι βρόμης έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.

Σύμφωνα με έρευνες, οι πολυφαινόλες της βρόμης μπορεί να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της γήρανσης και ενδεχομένως στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία.

2. Μπορεί να βελτιώσει την χοληστερόλη

Σύμφωνα με μελέτη, η β-γλυκάνη στην βρόμη μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης και της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), υποστηρίζοντας την υγεία της καρδιάς.

Επιπλέον η κατανάλωση βρόμης μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης αυξάνοντας την περιεκτικότητα φυτικών ινών στην διατροφή.

3. Μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους

Σε επιστημονική μελέτη, άτομα που κατανάλωναν βρόμη για 12 εβδομάδες παρουσίασαν μειωμένο σωματικό βάρος, ποσοστό σωματικού λίπους και μετρήσεις αναλογίας μέσης-γοφών, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, μια άλλη μελέτη υποστηρίζει ότι η β-γλυκάνη στη βρόμη θα μπορούσε να επηρεάζει θετικά τις ορμόνες της όρεξης (γκρελίνη), προκαλώντας αίσθημα πληρότητας.

4. Μπορεί να προάγει την υγεία του εντέρου

Η β-γλυκάνη της βρόμης είναι μια διαλυτή ίνα με διάφορα οφέλη για το πεπτικό σύστημα. Σύμφωνα με μελέτη, η κατανάλωση βρόμης και πλιγουριού βρόμης μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της ποσότητας και της ποικιλίας των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου.

Η κατανάλωση βρόμης μπορεί επίσης να βοηθήσει το μικροβίωμα του εντέρου (τους οργανισμούς που ζουν φυσιολογικά στο γαστρεντερικό σωλήνα), βελτιώνοντας τη διαπερατότητα του εντέρου, δηλαδή την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που καταναλώνουμε.