ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Καλαμάρι γεμιστό με ρύζι
Τα φρέσκα καλαμάρια θέλουν σχολαστικό καθάρισμα και προετοιμασία πριν μαγειρευτούν. Παρ’ όλ’ αυτά, η γεύση τους είναι μοναδική και θα μας ανταμείψει.

Υλικά
- 6 μεγάλα καλαμάρια
- 1½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. σταφίδες
- 1½ φλιτζ. ρύζι
- 1 φλιτζ. λευκό αρετσίνωτο κρασί
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά το ξερό κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα καλαμαράκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4-5 λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
Βήμα 2ο
Σβήνουμε με το μισό κρασί και αμέσως ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το μισό μαϊντανό. Ανακατεύουμε και σιγοψήνουμε για 15 λεπτά.
Βήμα 3ο
Συμπληρώνουμε 4½ φλιτζ. νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει καλά. Τότε ρίχνουμε τις σταφίδες και το ρύζι και ανακατεύουμε ζωηρά. Σιγοβράζουμε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας μέχρι να απορροφηθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Πασπαλίζουμε με αλάτι και άφθονο πιπέρι, αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 4ο
Γεμίζουμε τα καλαμάρια με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού, όχι όμως μέχρι επάνω, έτσι ώστε να μπορούν να κλείσουν με μια σκληρή οδοντογλυφίδα χωρίς να χυθεί η γέμιση. Τα αραδιάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, τα πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρασί.
Βήμα 5ο
Σκεπάζουμε το σκεύος με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα καλαμαράκια σε δυνατό φούρνο για 30 λεπτά. Έπειτα, αφαιρούμε το σκέπασμα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Τα σερβίρουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου.