Τα υπερβακτήρια αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη υγεία, λόγω της αντίστασης στα αντιβιοτικά, προειδοποιούν ερευνητές του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου (ANU) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Antibiotics. «Αυτά τα υπερανθεκτικά μικρόβια φέρουν «αλεξίσφαιρα γιλέκα» και δεν αντιμετωπίζονται από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά», υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής, και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τα επόμενα 25 χρόνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2050, τα ποσοστά θανάτων από AMR (Antimicrobial Resistance) – βακτηρίων που διαθέτουν μικροβιακή αντοχή – θα έχουν διπλασιαστεί, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους από υπερβακτήρια τα επόμενα 25 χρόνια, με τους ηλικιωμένους να κινδυνεύουν ιδιαίτερα.
Τα καλά νέα είναι ότι, τώρα, επιστήμονες στο Ισραήλ ανακάλυψαν ένα νέο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει «χρυσωρυχείο» πιθανών αντιβιοτικών.
Ανακαλύφθηκε άγνωστο τμήμα του ανοσοποιητικού μας
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, το τμήμα του σώματος που ανακυκλώνει πρωτεΐνες, διαθέτει έναν μηχανισμό που του επιτρέπει να «εκτοξεύει» ένα οπλοστάσιο χημικών που καταστρέφουν βακτήρια.
Συγκεκριμένα, το πρωτεάσωμα είναι μια μικροσκοπική δομή που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Η κύρια λειτουργία του είναι να διασπά τις παλιές πρωτεΐνες σε μικρότερα συστατικά για να επαναχρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων πρωτεϊνών. Ωστόσο, μια σειρά πειραμάτων έδειξε ότι το πρωτεασώμα ανιχνεύει πότε ένα κύτταρο έχει μολυνθεί από βακτήρια. Στη συνέχεια, αλλάζει δομή και ρόλο και αρχίζει να μετατρέπει τις παλιές πρωτεΐνες σε «όπλα» που μπορούν να ανοίξουν το εξωτερικό στρώμα των βακτηρίων για να τα σκοτώσουν.
Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια διαδικασία που ονόμασαν «dumpster diving» (ψάχνοντας στα σκουπίδια) προκειμένου να εντοπίσει αυτά τα φυσικά αντιβιοτικά. Στη συνέχεια τα δοκίμασαν σε βακτήρια που αναπτύσσονταν στο εργαστήριο και σε ποντίκια με πνευμονία και σηψαιμία. Διαπιστώθηκε πως τα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα με ορισμένα καθιερωμένα αντιβιοτικά. Στο εργαστήριο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα ήταν πολύ πιο ευαίσθητα στη μόλυνση από βακτήρια όπως η σαλμονέλα όταν το πρωτεάσωμα είχε απενεργοποιηθεί.
«Ανακαλύψαμε έναν νέο μηχανισμό ανοσίας που μας επιτρέπει να έχουμε άμυνα κατά των βακτηριακών μολύνσεων» δήλωσε στο BBC η Γιφάτ Μέρμπλ, επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann.«Συμβαίνει σε όλο το σώμα μας σε όλα τα κύτταρα και δημιουργεί μια εντελώς νέα κατηγορία δυνητικών φυσικών αντιβιοτικών» πρόσθεσε.
Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη αναδιαμορφώνει την αντίληψή μας για το πώς προστατευόμαστε από τις μολύνσεις. Ρίχνει, επίσης, φως σε μια νέα οδό για την αναζήτηση αντιβιοτικών που καταπολεμούν τα υπερβακτήρια.