ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Μπαρμπούνι σαβόρο με χόρτα τσιγαρέλι
Μια ιδιαίτερη συνταγή με κρέμα αγκινάρας.

Υλικά
- Για τα μπαρμπούνια
- 500 γρ. φρέσκα μπαρμπούνια
- ολόκληρα καθαρισμένα
- 400 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- 30 γρ. σκληρό αλεύρι
- 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Για την κρέμα αγκνάρα
- 300 γρ. φρέσκες αγκινάρες
- καθαρισμένες, σε μικρά καρέ
- 1 κλωναράκι θυμάρι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 200 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- 80 γρ. νερό
- Αλάτι, πιπέρι
- 20 γρ. λευκό κρασί
- Για τα χόρτα τσιγαρέλι
- 200 γρ. σταμναγκάθι καθαρισμένο
- 200 γρ. σπανάκι καθαρισμένο
- 30 γρ. μυρώνι ψιλοκομμένο
- 20 γρ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά τσίλι
- 10 γρ. πελτέ ντομάτας
- 20 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 100 γρ. νερό
- 80 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- 40 γρ. λευκό κρασί
- 2 γρ. κόκκινο πιπέρι
- Αλάτι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Αλευρώνουμε τα ψάρια και τα τινάζουμε να φύγει η περιττή ποσότητα. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι και σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 180°C.
Βήμα 2ο
Ρίχνουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο και τηγανίζουμε τα μπαρμπούνια και από τις δύο πλευρές. Μόλις πάρουν ένα ομοιόμορφο χρυσαφί χρώμα, τα βγάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν από το λάδι.
Βήμα 3ο
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα 20 γρ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τους κύβους της αγκινάρας. Προσθέτουμε το σκόρδο και το θυμάρι και, μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα η αγκινάρα, σβήνουμε με το κρασί και συμπληρώνουμε το νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, ρυθμίζουμε την εστία στην πιο χαμηλή ένταση και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά μέχρι να μαλακώσει τελείως η αγκινάρα.
Βήμα 4ο
Αφαιρούμε το θυμάρι, μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας (αγκινάρα, σκόρδο και υγρά) στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε. Ενσωματώνουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε πολύ λεπτή ροή με το μίξερ σε συνεχή λειτουργία, μέχρι να αποκτήσουμε ένα μείγμα με κρεμώδη υφή. Αλατοπιπερώνουμε.
Βήμα 5ο
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Ρίχνουμε τον πελτέ, το σταμναγκάθι και το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί και συμπληρώνουμε το νερό.
Βήμα 6ο
Μόλις μαλακώσουν τα χόρτα, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα μυρωδικά, το κόκκινο πιπέρι και το αλάτι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τα μπαρμπούνια σαβόρο με τα χόρτα τσιγαρέλι και συνοδεύουμε το πιάτο με την κρέμα αγκινάρας