Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Τυβίγγης στη Γερμανία μελέτησαν 18 νέους, υγιείς άνδρες, αφού εκείνοι αύξησαν την ημερήσια θερμιδική τους πρόσληψη, καταναλώνοντας γλυκίσματα και άλλα τρόφιμα υψηλά σε σάκχαρα και λιπαρά για πέντε ημέρες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι συμμετέχοντες δεν πήραν βάρος. Ωστόσο, οι εγκέφαλοί τους έγιναν πιο ανθεκτικοί στην ινσουλίνη μια εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω διατροφής, σε σύγκριση με την ομάδα των ατόμων που κατανάλωναν πιο υγιεινά γεύματα.
Με άλλα λόγια, μια σχεδόν εβδομάδα υπερκατανάλωσης φάνηκε αρκετή για να αλλάξει τη χημική σύνθεση του εγκεφάλου. Η βραχυπρόθεσμη κατανάλωση σακχάρων και λιπαρών από τρόφιμα που συνήθως δεν καταναλώνει ένα άτομο, μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του εγκεφάλου πριν το σώμα πάρει βάρος. Αυτές οι εγκεφαλικές αλλαγές αργούν να επιστρέψουν στο φυσιολογικό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη σωματική επίπτωση από το φαγητό.
Η καθηγήτρια Στέφανι Κούλμαν από το πανεπιστήμιο της Τυβίγγης στη Γερμανία, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε:
«Οι αλλαγές στον εγκέφαλο ξεπέρασαν το χρονικό διάστημα της κατανάλωσης. Συμπεριφορικά, παρατηρήσαμε ότι οι συμμετέχοντες εμφάνισαν αλλαγές στον τομέα του αισθήματος ανταμοιβής και συγκεκριμένα μειωμένη ευαισθησία στην ανταμοιβή, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η αντίδραση του εγκεφάλου μοιάζει με εκείνη ενός ατόμου με παχυσαρκία και οι αλλαγές αυτές στον εγκέφαλο φαίνεται να συμβαίνουν πριν την αύξηση βάρους».
Παλαιότερη μελέτη είχε επισημάνει πως η παχυσαρκία μπορεί να βλάψει μόνιμα την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται σήματα που προκαλούν στους ανθρώπους αίσθημα ικανοποίησης και κορεσμού μετά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σάκχαρα και λιπαρά.
Τα «κακά» λιπαρά βλάπτουν και την καρδιά σε μόλις τρεις εβδομάδες
Μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά είναι πιο επικίνδυνη για την καρδιά από μια με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα, ακόμη και όταν τα άτομα που την ακολουθούν δεν παρατηρούν αύξηση στο βάρος τους και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με έρευνα. Η μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και παρουσιάστηκε στο «European Society of Cardiology Congress 2024» στο Λονδίνο, διαπίστωσε αλλαγές σε τακτικά μετρούμενους δείκτες υγείας της καρδιάς των ατόμων που ανήκαν στην πρώτη κατηγορία χωρίς όμως αλλαγές στα κιλά τους.
Συγκεκριμένα, για τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, παρατηρήθηκε σε μόλις 24 μέρες περίπου 20% αύξηση του λίπους στο συκώτι και περίπου 10% υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σε σύγκριση με πριν ακολουθήσουν αυτού του είδους τη διατροφή.
Ζάχαρη: Πώς θα αλλάξει το σώμα σας αν την «κόψετε»
Είναι δεδομένο και ευρέως γνωστό ότι η ζάχαρη σε υπερβολικές ποσότητες δεν κάνει καλό στον οργανισμό. Η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος συγκαταλέγονται στους άμεσους και πιο κοινούς κινδύνους που ενέχει η καθημερινή και υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.
Αυτό σημαίνει ότι η μείωσή της συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και σίγουρα θα επωφεληθείτε πολλαπλά στο μυαλό και το σώμα. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οι αλλαγές πιθανότατα θα είναι εμφανείς στον οργανισμό σας, όπως η βελτιωμένη διάθεση, η υγεία του δέρματος, τα γερά δόντια, η ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας, και οι καλύτερες αθλητικές επιδόσεις.
Φυσικά δεν είναι όλα τα σάκχαρα επιβλαβή για την υγεία. Τα φυσικά σάκχαρα όπως η γλυκόζη στο ψωμί, η φρουκτόζη στα φρούτα (και πολλά λαχανικά) και η λακτόζη στο γάλα παρέχουν ενέργεια, αλλά και ωραία γεύση.