Ενώ είναι γνωστό ότι η ζάχαρη μπορεί να βλάψει τα δόντια, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, τώρα νέα έρευνα από το Cornell University αποκαλύπτει ότι – ανάλογα με τη γενετική σας σύνθεση – το άμυλο θα μπορούσε επίσης να τα επιβαρύνει.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Microorganisms, εξέτασε την αντίδραση του στοματικού μικροβίωματος στο άμυλο, με τους ερευνητές να αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των αντιγραφών ενός συγκεκριμένου γονιδίου, του AMY1, σε συνδυασμό με το άμυλο, μπορεί να μεταβάλλει την πολύλοκη σύνθεση των βακτηρίων που επηρεάζουν την υγεία του στόματος.

Πώς επηρεάζει το γονίδιο AMY1 τα δόντια;

Το γονίδιο AMY1 κωδικοποιεί το ένζυμο σιελική αμυλάση, το οποίο συμβάλλει στη διάσπαση του αμύλου στο στόμα. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το AMY1 με την τερηδόνα και την περιοδοντική νόσο.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, επικαλούμενοι προηγούμενες μελέτες, ο υψηλός αριθμός αντιγράφων του AMY1 συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα του είδους Porphyromonas endodontalis, το οποίο σχετίζεται με την περιοδοντίτιδα και τις ασθένειες των ούλων.

Ωστόσο, ο τρόπος που η σιελική αμυλάση αλληλεπιδρούσε με το άμυλο, μεταβάλλοντας το στοματικό μικροβίωμα και αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο στοματικής νόσου, παρέμενε ασαφής. «Αυτό θέλαμε να μάθουμε στην νέα μας έρευνα», σημειώνουν οι ίδιοι.

«Τι συμβαίνει στο στόμα όταν καταναλώνουμε αμυλούχες τροφές και είναι η απάντηση διαφορετική αν έχει υψηλό ή χαμηλό αριθμό αντιγράφων του AMY1; Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι υπάρχουν και άλλα βακτήρια που εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες και ότι οι αλλαγές εξαρτώνται από το AMY1» εξηγούν οι ερευνητές.

Πώς επηρεάζεται το στοματικό μικροβίωμα;

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ενδείξεις ότι το στοματικό μικροβίωμα έχει εξελιχθεί παράλληλα με την αύξηση των αντιγράφων του AMY1, το οποίο απαντάται συχνότερα σε υψηλό αριθμό αντιγράφων σε πληθυσμούς όπου υπάρχει μακρά ιστορία γεωργίας και κατανάλωσης αμύλου.

Στην ομάδα των 31 δειγμάτων, που ελήφθησαν στην Νέα Υόρκη, ο αριθμός του AMY1 κυμαινόταν από δύο έως 20 αντίγραφα. «Οι πληθυσμοί που είχαν ιστορικά μεγαλύτερη πρόσβαση στο άμυλο τείνουν να έχουν περισσότερα αντίγραφα», δήλωσαν οι ερευνητές.

Σε δείγματα σάλιου με υψηλό αριθμό αντιγράφων AMY1, οι ερευνητές είδαν αυξημένους πληθυσμούς βακτηρίων, που τρέφονται από τα σάκχαρα του αμύλου.

«Εάν κάποιος έχει υψηλό αριθμό αντιγράφων, το άμυλο διασπάται αποτελεσματικά και τα βακτήρια που τρέφονται από τα σάκχαρά του θα αναπτυχθούν περισσότερο στο στόμα αυτού του ατόμου», εξηγούν οι ερευνητές. Αυτό το γενετικό πλεονέκτημα δηλαδή, μπορεί να απαιτεί έξτρα προσοχή και φροντίδα της στοματικής υγιεινής.

«Ειδικά εάν έχετε υψηλό αριθμό αντιγράφων του ΑΜΥ1, το ενδελεχές βούρτσισμα των δοντιών είναι απαραίτητο μετά την κατανάλωση αμυλούχων τροφών, όπως το λευκό ψωμί και το ρύζι αλλά και τα μακαρόνια», καταλήγουν οι ερευνητές.