Περίπου ένας στους οκτώ ανθρώπους στον πλανήτη, συνολικά πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, πληρούν σήμερα τα κριτήρια της παχυσαρκίας και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους και άλλες χρόνιες παθήσεις, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και μιας διεθνούς ομάδας ερευνητών. Η παχυσαρκία είναι μία πάθηση που οφείλεται στην υπερβολική συσσώρευση λίπους στον οργανισμό. Δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία και μειώνει το προσδόκιμο χρόνο ζωής του πάσχοντα.

Η παχυσαρκία φαίνεται πως αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, του μαστού, του προστάτη, του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του νεφρού και της χοληδόχου κύστεως. Επιπλέον, κάποιες μελέτες αναφέρουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ, στο πάγκρεας και στον οισοφάγο. Ο μηχανισμός δεν είναι ξεκάθαρος και ούτε απαραίτητα ενιαίος για όλες τις μορφές καρκίνων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αφορά περιβαλλοντικούς παράγοντες κοινούς για την εμφάνιση παχυσαρκίας και ορισμένων κακοηθειών ενώ σε άλλες δυνατόν να εμπλέκονται και κοινοί γονιδιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με τη μελέτη EPIC (European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition), που διεξάγεται σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ίσως υπάρχει ένα διατροφικό πλάνο που μπορεί να μας προστατεύσει από αυτούς τους καρκίνους.

Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, μέσω μηχανισμών που δεν σχετίζονται με το σωματικό λίπος.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open, ανέλυσε στοιχεία από 521.324 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων και κατηγοριοποίησαν τη συμμόρφωσή τους με τη μεσογειακή διατροφή σε χαμηλή, μέτρια και υψηλή. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 14,9 ετών, το 4,9% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Οι συμμετέχοντες με υψηλή συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή διέτρεχαν κατά μέσο όρο 6% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν τέτοιου είδους καρκίνους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή παρείχε σημαντική προστασία από επιμέρους καρκίνους. Συγκεκριμένα, η μεσογειακή διατροφή συσχετίσθηκε με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος (48%), του οισοφάγου (34%), των νεφρών (33%) και παχέος εντέρου (8%). Ωστόσο, δεν φάνηκε να επηρεάζει ιδιαιτέρως τους καρκίνους που σχετίζονται με τις ορμόνες στις γυναίκες όπως οι όγκοι μαστού, ενδομητρίου και ωοθηκών.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μέσω μηχανισμών που δεν σχετίζονται με το σωματικό λίπος, όπως η φλεγμονή, η ευαισθησία στην ινσουλίνη και το εντερικό μικροβίωμα. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθούν οι βιολογικοί μηχανισμοί πίσω από αυτά τα ευρήματα, καθώς και αν ορισμένοι καρκίνοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία μπορεί να συνδέονται και με την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων.