Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το ιταλικό φαγητό έχει καλύτερη γεύση στην Ιταλία; Η απάντηση είναι ένας συνδυασμός παραμέτρων. Αρχικά, καθοριστικό ρόλο παίζει η πρώτη ύλη, που είναι φρέσκια και εποχιακή, όπως τα χειροποίητα ζυμαρικά ή η φρέσκια ντομάτα. Έπειτα, η ατμόσφαιρα συμβάλλει σημαντικά στο να απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό, όπως όταν έχουμε για θέα μια ιταλική ακτή ή μια γραφική πλατεία στο κέντρο της Φλωρεντίας.

Οι Ιταλοί ξέρουν τα μυστικά που οδηγούν την ιταλική κουζίνα στην κορυφή, και σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Bloomberg Global Health Index (2024), η Ιταλία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση ως η πιο υγιής χώρα στον κόσμο, μετά από την Ισπανία, με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στους ενήλικες και αρκετά υψηλό προσδόκιμο ζωής.

Ακολουθούν λοιπόν, 5 +1  λάθη που οι Ιταλοί δεν κάνουν ποτέ στον τρόπο που μαγειρεύουν και μας προτρέπουν να τα αποφύγουμε, προκειμένου το φαγητό μας να είναι νόστιμο και υγιεινό, ακόμα και αν βρισκόμαστε πολλά χιλιόμετρα μακριά από την Ιταλία.

Πρώτο λάθος που δεν κάνουν ποτέ οι Ιταλοί: Να ξεπλένoυν τα ζυμαρικά

Για τους Ιταλούς, το ξέπλυμα των ζυμαρικών είναι ανήκουστο και σχεδόν καταστροφικό για την επιτυχία ενός πιάτου. Επιλέγοντας καλής ποιότητας ζυμαρικά, είναι σημαντικό να μην τα ξεπλένουμε για να αφαιρέσουμε το άμυλο τους, γιατί με τον τρόπο αυτό αφαιρείται όλη η γεύση τους. Επίσης, η σάλτσα κολλάει καλύτερα στα ζυμαρικά που δεν έχουν ξεπλυθεί, ενώ κάποιες συνταγές, όπως η cacio e pepe, απαιτούν ακόμα και την προσθήκη λίγο από το νερό των ζυμαρικών στη σάλτσα ώστε να ομοιογενοποιηθεί και να αποκτήσει μια επιπλέον γεύση.

Δεύτερο λάθος: Να αποφεύγουν το ελαιόλαδο

Η ευρεία χρήση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, που περιέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, είναι πηγή καλών λιπών που καθαρίζει τις αρτηρίες και κρατά την καρδιά υγιή είναι σημαντικός πυλώνας της ιταλικής κουζίνας αλλά και της μεσογειακής διατροφής. Όταν καταναλώνουμε φαγητά που έχουν μαγειρευτεί με παρθένο ελαιόλαδο και όχι βούτυρο, δημιουργούνται πιο υγιεινά πιάτα, γεμάτα γεύση και ισορροπία. 5 Λάθη που οι Ιταλοί δεν κάνουν ποτέ στη μαγειρική

Τρίτο λάθος: Να χρησιμοποιούν μη εποχιακά προϊόντα

Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο το ιταλικό φαγητό έχει καλύτερη γεύση στην Ιταλία είναι ότι χρησιμοποιούν υλικά καλής ποιότητας και εποχιακά προϊόντα. Οι Ιταλοί προτιμούν να μαγειρεύουν και να τρώνε με βάση την εποχή, επιλέγοντας φρέσκα λαχανικά και φρούτα που απογειώνουν τη γεύση και εμπλουτίζουν τα πιάτα τους με θρεπτικά συστατικά. Η τακτική αυτή οδηγεί στην χρήση και αξιοποίηση ποιοτικών και πεντανόστιμων πρώτων υλών.

Τέταρτο: Να βάζουν τυρί σε όλα

Στην Ιταλία, αν και παράγουν πολλά είδη εξαιρετικών τυριών, δεν χρησιμοποιούν παντού και σε μεγάλες ποσότητες το τυρί ως υλικό. Αντίθετα, όταν χρησιμοποιείται τυρί σε ένα πιάτο, συνήθως ενσωματώνεται μέσα στο φαγητό και δεν προστίθεται από πάνω για να λιώσει. Αυτή η τακτική «πνίγει το πιάτο» και καλύπτει τη γεύση.

Πέμπτο λάθος: Να βράζουν υπερβολικά τα ζυμαρικά

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι Ιταλοί σταματούν να βράζουν τα ζυμαρικά όταν είναι ακόμη al dente- διότι στη συνέχεια ανακατεύονται με τη σάλτσα, όπου τα δύο στοιχεία αναμειγνύονται εντελώς και τα ζυμαρικά μαγειρεύονται τέλεια. Αντίθετα, αν τα βράσετε μέχρι να γίνουν μαλακά, θα μαγειρευτούν ακόμη περισσότερο μόλις μπουν στη σάλτσα.

Λάθος 6: Να επιλέγουν την πολυπλοκότητα αντί της απλότητας

Όταν πρόκειται για μαγειρική, το μεγαλύτερο μάθημα είναι το “less is more”. Τα πιάτα που ετοιμάζονται με λίγα και ποιοτικά υλικά δεν χρειάζονται τίποτα άλλο. Η ανάδειξη της νοστιμιάς της πρώτης ύλης και των ισορροπημένων συνδυασμών των υλικών θα οδηγήσει στο πιο επιτυχημένο γευστικό αποτέλεσμα.