Ο μυϊκός ιστός είναι ένα πολύ δυναμικό σύνολο στο οποίο η σύνθεση νέων πρωτεϊνών και η διάσπαση των παλαιών απαιτούν καλή διατροφή και υψηλή ποσότητα ενέργειας – ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Επιπλέον, η καλή διατροφή θα φανεί χρήσιμη στους μυς μας κατά τη γήρανση.

Η διαδικασία γήρανσης συνήθως συνεπάγεται γενική και προοδευτική απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης. Οι ειδικοί λένε ότι η μυϊκή μάζα μειώνεται κατά περίπου 3 έως 8% ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών και σε υψηλότερα ποσοστά μετά την ηλικία των 60 ετών. Αυτή η απώλεια μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και την υγεία. Με την πάροδο του χρόνου, η απώλεια μυϊκής δύναμης μπορεί να κάνει δύσκολες τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το καθάρισμα, τα ψώνια, ακόμη και το ντύσιμο. Εμποδίζει την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε και να αναρρώνουμε από μια ασθένεια ή έναν τραυματισμό.

Κατά την έβδομη και όγδοη δεκαετία της ζωής έχει ήδη χαθεί μεταξύ 20-40 % της μυϊκής ισχύος και η σαρκοπενία σε αυτές τις ηλικίες σχετίζεται με απώλεια αυτονομίας, πτώσεις και αυξημένη νοσηρότητα.

Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η περιορισμένη άσκηση και μια φτωχή, χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες διατροφή, μπορούν να επιταχύνουν αυτήν την εξέλιξη σημαντικά. Επομένως, το να διατηρούμε τους μυς μας υγιείς όσο είμαστε νέοι μπορεί να είναι μια σοφή «επένδυση».

Οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και καιρό τρόπους να καθυστερήσουν την απώλεια μυϊκής μάζας. Μάλιστα, τώρα, ερευνητές από το Western New England University, το Rutgers University και το UMass Chan Medical School-Baystate λένε ότι υπάρχει ένα φρούτο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που μπορεί να «φρενάρει» τη διαδικασία.

Σταφύλι για δυνατούς μυς

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods, τα σταφύλια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναδιαμόρφωση της μυϊκής σύνθεσης, ιδιαίτερα στις γυναίκες, καθώς εισέρχονται στην τρίτη ηλικία.

Οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση, καθιστώντας την έρευνα αυτή ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες που γερνούν, υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τι κάνει τα σταφύλια τόσο ξεχωριστά; Η κατανάλωση τους υποστηρίζει τη γονιδιακής δραστηριότητας που σχετίζεται με τη μυϊκή υγεία.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα εντόπισε 25 βασικά γονίδια που επηρεάζονται από την κατανάλωση σταφυλιών. Ορισμένα γονίδια που σχετίζονται με την άλιπη μυϊκή μάζα αύξησαν τη δραστηριότητά τους, ενώ άλλα που συνδέονται με τον εκφυλισμό των μυών παρουσίασαν μειωμένη έκφραση.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα σταφύλια μπορούν να ενισχύσουν την υγεία των μυών σε γενετικό επίπεδο. Θα είναι συναρπαστικό να διερευνήσουμε πόσο γρήγορα μπορούν να παρατηρηθούν αυτές οι αλλαγές σε ανθρώπινες δοκιμές», αναφέρουν οι ερευνητές.