Μια διατροφή με φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και άπαχα κρέατα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη, σχετίζεται με μειωμένη σοβαρότητα ψωρίασης, υποστηρίζει επιστημονική μελέτη.

Η νέα μελέτη των ερευνητών του King’s College του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, αναφέρει σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και της σοβαρότητας της ψωρίασης.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματική νόσος που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και θεωρείται ότι οφείλεται πιθανώς σε δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αναφέρουν οι ερευνητές.

Στα πλαίσια της μελέτης, ανέλυσαν δεδομένα από 257 ενήλικες με ψωρίαση που είχαν συμπληρώσει ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο.

Η προσήλωση των συμμετεχόντων σε διάφορες βαθμολογίες ποιότητας διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της βαθμολογίας της Μεσογειακής Διατροφής, της βαθμολογίας της Διατροφικής Προσέγγισης για τη Διακοπή της Υπέρτασης (DASH) και του Δείκτη Υγιεινής Διατροφής με βάση τις Φυτικές τροφές, αξιολογήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Η σοβαρότητα της ψωρίασης αυτοαξιολογήθηκε με τη χρήση επικυρωμένου ερωτηματολογίου.

Πώς συνδέονται διατροφή και ψωρίαση;

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι άτομα που ακολουθούσαν ελάχιστα την διατροφή DASH και την υγιεινή διατροφή με βάση τις φυτικές τροφές φάνηκαν να έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν υψηλότερη σοβαρότητα ψωρίασης.

Περαιτέρω ανάλυση των διαφόρων στοιχείων του διατροφικού προτύπου DASH αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος φάνηκε να σχετίζεται με πιο σοβαρή ψωρίαση, ακόμη και όταν λαμβάνεται υπόψη ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Η πρόσληψη φρούτων, ξηρών καρπών και οσπρίων φάνηκε να συσχετίζεται επίσης με λιγότερο σοβαρή ψωρίαση, αλλά η σχέση αυτή δεν ήταν ανεξάρτητη από τον ΔΜΣ.

Το διατροφικό πρότυπο DASH σχεδιάστηκε αρχικά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τα άπαχα κρέατα, ενώ περιορίζει το αλάτι, τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λιπαρά.

Ένας υψηλός Δείκτης Υγιεινής Διατροφής με βάση τις Φυτικές τροφές χαρακτηρίζει ένα διατροφικό πρότυπο πλούσιο σε υγιεινά φυτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, των δημητριακών ολικής αλέσεως, των ξηρών καρπών και σπόρων, των οσπρίων και των φυτικών ελαίων που είναι πλούσια σε ακόρεστα λίπη, καθώς και χαμηλό σε ζωικές τροφές και ανθυγιεινές τροφές.

Η μελέτη έλαβε υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η κατάσταση καπνίσματος, το αλκοόλ και η ψυχική υγεία, εξασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη ανάλυση των διατροφικών προτύπων που σχετίζονται ανεξάρτητα με τη σοβαρότητα της ψωρίασης.

Τα ευρήματα της μελέτης προστίθενται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στον αυξανόμενο όγκο των στοιχείων που υποστηρίζουν τις διατροφικές προσαρμογές ως συμπληρωματική στρατηγική στη διαχείριση της ψωρίασης για τη δυνητική ανακούφιση της σοβαρότητας της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.