Μπορεί ένα κοινό φρούτο, όπως το πορτοκάλι, να συμβάλλει στην πρόληψη της κατάθλιψης; Μια πρωτοποριακή μελέτη υποδεικνύει ότι ίσως να μπορεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ, φάνηκε πως η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσει κανείς κατάθλιψη κατά 20%.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τακτικά εσπεριδοειδή είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη, πιθανώς λόγω των επιδράσεών τους στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Ένα βακτήριο, το F. prausnitzii, φαίνεται να ευημερεί στους λάτρεις των εσπεριδοειδών, επηρεάζοντας την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης, δύο σημαντικών νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση. Η κατανάλωση εσπεριδοειδών λοιπόν, θα μπορούσε να είναι ένας φυσικός τρόπος πρόληψης της σοβαρής αυτής ψυχικής ασθένειας.

Κατάθλιψη και εσπεριδοειδή: Τα δεδομένα στα οποία βασίστηκε η μελέτη

Οι ερευνητές, έχοντας πρόσβαση σε ένα πλούσιο σύνολο δεδομένων που περιελάμβανε πάνω από 100.000 γυναίκες, οι οποίες περίπου κάθε δύο χρόνια παρείχαν λεπτομερείς πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους, τη διατροφή τους, τη χρήση φαρμάκων και την υγεία τους, αναζήτησαν τυχόν στοιχεία που να δείχνουν ότι εκείνες που κατανάλωναν πολλά εσπεριδοειδή είχαν χαμηλότερα ποσοστά μελλοντικής κατάθλιψης από εκείνες που δεν το έκαναν.

Έτσι, κατέληξαν στα συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης κατά περίπου 20%. Τα ίδια ευρήματα επιβεβαιώθηκαν και για το ανδρικό φύλο. Η επίδραση μάλιστα φάνηκε να είναι συγκεκριμένα για τα εσπεριδοειδή. Όταν εξετάστηκε κατανάλωση λαχανικών γενικά ή άλλων φρούτων, όπως μήλα και μπανάνες, δεν παρατηρήθηκε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσής τους και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης κατάθλιψης.

Νέα διάσταση στα… συναισθήματα του εντέρου

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες αναζήτησαν συνδέσεις μεταξύ της κατανάλωσης εσπεριδοειδών και συγκεκριμένων ειδών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου. Ένα είδος βακτηρίων ξεχώρισε, το F. prausnitzii, το οποίο ήταν σε αφθονία στους ανθρώπους που δεν είχαν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνους που είχαν και η κατανάλωση πολλών εσπεριδοειδών συνδεόταν επίσης, όπως αναφέρθηκε, με υψηλά επίπεδα F. prausnitzii. Αυτό το βακτήριο μπορεί να συνδέει την κατανάλωση εσπεριδοειδών με την καλή ψυχική υγεία, υποστήριξαν οι ειδικοί.

«Αυτά τα βακτήρια χρησιμοποιούν μια μεταβολική οδό για να επηρεάσουν τα επίπεδα δύο νευροδιαβιβαστών, της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, που παράγονται από τα ανθρώπινα κύτταρα στο έντερο. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές ρυθμίζουν το πώς περνά το φαγητό από το πεπτικό σύστημα, αλλά μπορούν επίσης να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο, όπου ανεβάζουν τη διάθεση», εξήγησαν.

Οι ίδιοι ευελπιστούν τα αποτελέσματά τους να εμπνεύσουν κι άλλους ερευνητές να εξετάσουν βαθύτερα τη σύνδεση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας. Παράλληλα, εκφράζουν την ανάγκη για κλινικές μελέτες που να οριστικοποιούν τα εν λόγω ευρήματα.