Είναι γνωστό το πόσο σημαντική είναι η υγεία του εντέρου. Ένα υγιές μικροβίωμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα, όπως το ευερέθιστο έντερο και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Γνωρίζουμε επίσης ότι τα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία του εντέρου με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, οι ολόκληρες τροφές, πλούσιες σε φυτικές ίνες, υποστηρίζουν το μικροβίωμα, ενώ ορισμένα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση.
«Γνωρίζουμε ότι η μικροχλωρίδα που ζει φυσικά στο έντερό μας είναι σημαντική για τη συνολική μας υγεία, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και άλλες καταστάσεις. Η διατροφή μας επηρεάζει την υγεία μας μέσω της μικροχλωρίδας του εντέρου, τουλάχιστον εν μέρει. Αν κατανοήσουμε πλήρως πώς τα τρόφιμα επιδρούν στα τρισεκατομμύρια βακτήρια στο έντερό μας, θα μπορέσουμε τόσο να προλάβουμε όσο και να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά ποικίλες ασθένειες», δήλωσε η Λι Τζιάο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής-Γαστρεντερολογίας του Baylor College of Medicine.
Η ίδια είναι η ανώτερη συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients και παρέχει στοιχεία σχετικά με το πώς διάφοροι τύποι γαλακτοκομικών προϊόντων επηρεάζουν το μικροβίωμα. Η Τζιάο και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερου γάλακτος συσχετίστηκε με αύξηση δύο τύπων βακτηρίων που μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου, ενώ η κατανάλωση περισσότερου τυριού συνδέθηκε με χαμηλότερη ποσότητα ενός τρίτου ευεργετικού τύπου βακτηρίων.
Υγεία του εντέρου και γαλακτοκομικά προϊόντα
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από 34 άτομα που είχαν πραγματοποιήσει κολονοσκόπηση μεταξύ Αυγούστου 2013 και Απριλίου 2017. Αφού εξαιρέθηκαν συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως άτομα με οικογενειακό ιστορικό παθήσεων του εντέρου, άτομα που έπαιρναν φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της μελέτης αλλά και όσοι είχαν πρόσφατα αλλάξει τις διατροφικές τους συνήθειες, οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, συγκεκριμένα γάλακτος, τυριού και γιαουρτιού μέσω ενός ερωτηματολογίου.
«Σκοπός μας ήταν να μελετήσουμε τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τις επιδράσεις τους στα βακτήρια του εντέρου για δύο κύριους λόγους», εξήγησε η Τζιάο. «Πρώτον, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση θεωρείται ότι επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Δεύτερον, υφίσταται ακόμη η συζήτηση σχετικά με το αν το γάλα και το τυρί είναι ωφέλιμα για την υγεία μας», συνέχισε η ίδια.
Περισσότερο γάλα και λιγότερο τυρί για μεγαλύτερη μικροβιακή ποικιλότητα
Οι ερευνητές ανέλυσαν 97 δείγματα ιστών της επένδυσης του παχέος εντέρου και χρησιμοποίησαν αλληλουχία γονιδίων για να εντοπίσουν τους τύπους μικροβίων που περιείχαν. Κατά την ανάλυση, ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα και γάλα, και αυτοί που έτρωγαν λιγότερο τυρί, φαινόταν να έχουν υψηλότερη άλφα-μικροβιακή ποικιλότητα.
«Η ποικιλία των ειδών παίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας και της σταθερότητας του οικοσυστήματος. Η υψηλότερη άλφα-ποικιλότητα σημαίνει ένα πιο υγιές και ισχυρότερο μικροβιακό σύστημα στο έντερο», δήλωσε η Τζιάο.
«Ένα ποικιλόμορφο μικροβίωμα είναι πιο ανθεκτικό σε εξωτερικές διαταραχές, όπως λοιμώξεις, αλλαγές στη διατροφή και χρήση αντιβιοτικών, επιτρέποντας ταχύτερη ανάρρωση. Είναι σαν ένα δάσος με πολλά διαφορετικά είδη δέντρων που μπορεί να ανακάμψει πιο γρήγορα από φυσικές καταστροφές», ανέφερε.
Γιατί η κατανάλωση περισσότερου τυριού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τυριού είχαν λιγότερη ποσότητα του βακτηρίου Bacteroides στο μικροβίωμα του εντέρου τους.
Προηγούμενες μελέτες παρέχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα σχετικά με τις επιπτώσεις του Bacteroides στην υγεία. Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι αυτό το βακτήριο παράγει τοξίνες που προάγουν τον σχηματισμό όγκων και συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, οι χαμηλές ποσότητες Bacteroides έχουν επίσης συσχετιστεί με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
«Τα Bacteroides είναι από τα κοινά βακτήρια στο σώμα μας και ορισμένα από τα είδη τους προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Βοηθούν στην πέψη της τροφής, στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και προάγουν την υγεία του εντέρου. Διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες μέσης ηλικίας που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες τυριού είχαν λιγότερα από αυτά τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο, κάνοντάς την κατανάλωση περισσότερου τυριού λιγότερο ωφέλιμη για τον πληθυσμό της μελέτης μας. Ωστόσο, ορισμένα είδη Bacteroides μπορούν να έχουν τόσο ευεργετικά όσο και επιβλαβή αποτελέσματα. Επομένως, η ερμηνεία των αποτελεσμάτων δεν είναι εύκολη. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε τα διαφορετικά στελέχη των Bacteroides και του ρόλους τους στο ανθρώπινο σώμα», επεσήμανε η Τζιάο.
Πώς η κατανάλωση περισσότερου γάλακτος μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου
Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι αυτοί που κατανάλωναν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα και γάλα είχαν μεγαλύτερη ποσότητα των βακτηρίων Faecalibacterium και Akkermansia στο μικροβίωμά τους.
Το Faecalibacterium μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και να προστατεύσει το έντερο από εντερικές παθήσεις, ενώ το Akkermansia μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ή την επιβράδυνση της εξέλιξης καταστάσεων όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
«Το Faecalibacterium και το Akkermansia είναι δύο κοινά βακτήρια που είναι απαραίτητα για ένα υγιές έντερο. Και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, να μειώσουν τη φλεγμονή και να προάγουν την υγεία. Το Akkermansia, επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση και ενίσχυση της επένδυσης του εντέρου. Θεωρούνται ευεργετικά για την υγεία μας βάσει των τρεχουσών στοιχείων. Το γάλα φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης τέτοιων ευεργετικών βακτηρίων. Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη λακτόζη μπορούν να επιλέξουν γιαούρτι, κεφίρ, γαλακτοκομικά χωρίς λακτόζη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε πώς αντιδρά το σώμα σας στα γαλακτοκομικά προϊόντα», προειδοποίησε η ερευνήτρια.