Έχει τύχει να ακούσετε παλιές ηχογραφήσεις της φωνής σας; Αν ναι, τότε μπορεί να έχετε παρατηρήσει πόσο έχει αλλάξει ο ήχος της μέσα στα χρόνια! Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, μιας και η φωνή μας είναι δυναμική και αλλάζει, καθώς περνάμε από διάφορα στάδια της ζωής μας.

Από τις πιο υψηλές συχνότητες της παιδικής ηλικίας, στις βαθύτερες φωνές των ενηλίκων, ακόμη και στις ήπιες αλλαγές που μπορεί να έρθουν όσο μεγαλώνουμε, οι φωνητικές μας χορδές αναπτύσσονται και εξελίσσονται παράλληλα με εμάς.

Το έχουμε αντιληφθεί σίγουρα, ακούγοντας τη φωνή των παλιών μας συμμαθητών μετά από καιρό ή τη φωνή του παιδιού μας σε ένα παλιό video. Επίσης, συχνά σχολιάζουμε τη φωνή κάποιου τραγουδιστή, συγκρίνοντας πώς ακουγόταν σε νεανική ηλικία σε σχέση με τη σημερινή φωνή του.

Η φωνή μας δεν είναι σταθερή, μεταβάλλεται όσο περνάει ο καιρός. Η χροιά και η ποιότητά της ακολουθούν τη φυσική φθορά του χρόνου. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.

Γιατί αλλάζει η φωνή μας

Οι φυσιολογικές αλλαγές που παρατηρούνται με τα χρόνια στις φωνητικές μας χορδές οφείλονται στις ορμόνες, στην ελαστικότητά τους, ακόμη και στα επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού μας. Είναι γνωστό πως το νερό βοηθά σε όλα, πόσω μάλλον στην καθαρότητα και κατ’ επέκταση στην καλή υγεία της φωνής μας!

Όταν αντιληφθούμε γιατί συμβαίνει αυτή η αλλαγή, πιθανόν να μας είναι πιο εύκολο να κατανοήσουμε βαθύτερα πόσο σημαντική είναι η υγεία της φωνής μας, με αποτέλεσμα να τη φροντίσουμε καλύτερα.

Η φωνή των παιδιών

Τα περισσότερα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, έχουν λεπτές φωνές που μοιάζουν κάπως μεταξύ τους. Αυτό εξηγείται, μιας και πριν από την εφηβεία, οι περιοχές του λαιμού μας που είναι υπεύθυνες για την παραγωγή ήχου έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος σε όλους. Από την εφηβική ηλικία και μετά, ξεκινούν οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούν μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο φύλων. Το μέγεθος της περιοχής παραγωγής ήχου αυξάνεται περισσότερο στα αγόρια και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυτά να αποκτούν σιγά – σιγά πιο βαθιές φωνές.

Η αύξηση της τεστοστερόνης παχαίνει και επιμηκύνει τις φωνητικές χορδές, γεγονός που επιβραδύνει τη δόνησή τους και οδηγεί σε μια πολύ πιο βαθιά φωνή. Συχνά μιλάμε για μια οκτάβα κάτω! Σε πολλά αγόρια δε, αυτή η αλλαγή δημιουργεί το ορατό «μήλο του Αδάμ».

Τα κορίτσια από την άλλη βιώνουν λιγότερο έντονες αλλαγές στη φωνή τους, αποκτώντας απλώς ένα λίγο πιο ώριμο ήχο όσο μεγαλώνουν.

Ενδιαφέρον έχει συμπέρασμα ερευνητών, σύμφωνα με το οποίο σε κοινωνίες με αυστηρά καθορισμένους τους ρόλους των δύο φύλων, το χάσμα μεταξύ των φωνών αντρών και γυναικών είναι μεγαλύτερο, ενώ ακόμη και τα μικρά αγόρια προσπαθούν να προσαρμόσουν τις φωνές τους στα πρότυπα της κοινωνίας. Μιμούνται δηλαδή τους μεγαλύτερους άντρες, βαραίνοντας τον ήχο της φωνής τους.

Η αλλαγή με τα χρόνια

Όσο περνάνε τα χρόνια, οι φωνές μας γίνονται πιο αδύναμε και λιγότερο ελαστικές, ενώ κουραζόμαστε πιο γρήγορα όταν μιλάμε πολύ ή φωνάζουμε, ενώ αν κάποιος ασχολείται με το τραγούδι δεν πιάνει τις νότες με την ίδια ευκολία όπως παλαιότερα. Επίσης, η ικανότητα των πνευμόνων μειώνεται και αυτό επηρεάζει σημαντικά τη φωνή μας.

Πώς να διατηρούμε υγιή τη φωνή μας

  • Να ενυδατωνόμαστε συχνά
  • Να αποφεύγουμε το κάπνισμα
  • Να μην πίνουμε πολύ αλκοόλ
  • Να ξεκουράζουμε τη φωνή μας

Όπως και το υπόλοιπο σώμα μας, έτσι και οι φωνητικές μας χορδές χρειάζονται αγάπη και φροντίδα, οπότε ας μην τις παραμελούμε!