Η μέρα συχνά ξεκινά με μια κούπα καφέ κι αυτή στο… πόδι. Αυτή η κίνηση όμως, δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να λειτουργεί ο εγκέφαλός μας «ρολόι». Σύμφωνα με νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο «Reading» στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια απλή προσθήκη στο πρωινό μπορεί να προσφέρει μια σημαντική ώθηση στη γνωστική μας λειτουργία, η οποία μάλιστα διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ποια είναι αυτή;
Η έρευνα αποκάλυψε ότι η κατανάλωση 50 γραμμαρίων καρυδιών (περίπου μια χούφτα) ανακατεμένων με μούσλι και γιαούρτι οδήγησε σε ταχύτερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη απόδοση στη μνήμη αργότερα μέσα στη μέρα, σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο θερμιδικά πρωινό, χωρίς όμως ξηρούς καρπούς.
«Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα καρύδια είναι μια σημαντική τροφή για τον εγκέφαλο. Μια χούφτα καρύδια στο πρωινό μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση στον οργανισμό και να φτάσει κανείς στην κορυφή των δυνατοτήτων του», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια νευροεπιστήμης Κλερ Γουίλιαμς σε δήλωσή της.
«Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μια τόσο απλή διατροφική προσθήκη μπορεί να κάνει μια μετρήσιμη διαφορά στην γνωστική απόδοση», πρόσθεσε η ίδια.
Η νέα έρευνα
Η μελέτη παρακολούθησε 32 υγιείς νέους ενήλικες, ηλικίας από 18 έως 30 ετών. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν δύο διαφορετικά πρωινά γεύματα: το ένα με καρύδια και το άλλο χωρίς. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι ωρών, οι ερευνητές έδωσαν σε κάθε συμμετέχοντα 3 γνωστικά τεστ ενώ παράλληλα γινόταν καταγραφή της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας.
Οι γνωστικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν όλη μέρα, ενώ η εγκεφαλική δραστηριότητα παρακολουθούνταν για έξι ώρες μετά την κατανάλωση κάθε πρωινού.
Η ομάδα ανακάλυψε ότι εκείνοι που κατανάλωσαν καρύδια είχαν ταχύτερους χρόνους αντίδρασης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και καλύτερη απόδοση στη μνήμη στο τέλος της περιόδου των δοκιμών σε σχέση με εκείνους που δεν το έκαναν.
Αυτό το όφελος χρειάστηκε κάποιο χρόνο για να εκδηλωθεί μετά το πρωινό, σημείωσαν οι ερευνητές.
«Τα αποτελέσματα στη μνήμη ήταν ανάμεικτα, με χειρότερη απόδοση στη μνήμη μετά από δύο ώρες σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (ίσως λόγω ζητημάτων διάθεσης ή κινήτρου μετά την κατανάλωση ενός μεγάλου πρωινού με καρύδια που οι συμμετέχοντες δεν προτιμούσαν)», ανέφερε η ερευνητική ομάδα.
Οι καταγραφές της εγκεφαλικής δραστηριότητας υποδεικνύουν ότι τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να λειτουργεί πιο αποδοτικά κατά τη διάρκεια απαιτητικών νοητικών εργασιών. Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος αποκάλυψε επίσης θετικές αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης και λιπαρών οξέων, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της γνωστικής απόδοσης.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα πιθανότατα σχετίζονται με τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα καρύδια, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Παρόλο που τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε πλήρως πώς τα καρύδια ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Πρωινό με ξηρούς καρπούς- Περαιτέρω πιθανά οφέλη
Η μελέτη έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων ερευνών που έχουν αναδείξει τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ξηρών καρπών. Για παράδειγμα, μια μελέτη από το Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 που κατανάλωναν περισσότερες από πέντε μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα μειώθηκε ο κίνδυνος καρδιοπάθειας κατά έως και 17%.
Παλαιότερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients αποκάλυψε επίσης ότι η κατανάλωση περισσότερων ξηρών καρπών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και χολόλιθων (πέτρες στη χολή) τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της ικανότητας των ξηρών καρπών και ιδιαίτερα των καρυδιών, να μειώνουν τη φλεγμονή. Η φλεγμονή θεωρείται ένας παράγοντας που συμβάλλει σε ασθένειες, όπως αυτοάνοσα νοσήματα, η νόσος Αλτσχάιμερ, ακόμη και στο άγχος και την κατάθλιψη.
Ακόμα κι αν δεν έχετε χρόνο το πρωί λοιπόν, έχετε πάντα λίγους ξηρούς καρπούς στην τσάντα σας. Κάνουν καλό!