Αν δεν μπορείτε πλέον να γευτείτε τις γλυκόξινες καραμέλες ή τις αλμυρές τηγανιτές πατάτες, τότε η υγεία σας μπορεί να κινδυνεύει. Όπως αποκάλυψε νέα έρευνα μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που περιλάμβανε περισσότερους από 7.000 Αμερικανοί άνω των 40 ετών, τα άτομα που έχασαν την αίσθηση της γεύσης νωρίτερα στη ζωή τους παρουσίασαν 47% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σχέση με εκείνα που διατήρησαν πλήρως την αίσθηση της γεύσης.
Μάλιστα, οι γυναίκες φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες. Οι γυναίκες που ανέφεραν απώλεια της γεύσης στις αρχές ή στη μέση της ζωής τους φάνηκαν να έχουν 56% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από εκείνες που δεν ανέφεραν καμία αλλαγή.
Mεταξύ των ανδρών, εκείνοι που εμφάνισαν απώλεια της γεύσης τους φάνηκαν να διατρέχουν 34% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αν και η μελέτη δεν προσδιόρισε την ηλικία που θεωρείται πρόωρος ένας θάνατος θάνατος, ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής στην Αμερική είναι τα 77 έτη, σημειώνουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τους ίδιους, εκείνοι που παρουσίαζαν αυξανόμενη μείωση της γεύσης για αλμυρά και γλυκά φάνηκαν να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, με περίπου 50% υψηλότερο κίνδυνο συνολικά.
Πώς σχετίζονται γεύση και υγεία;
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η απώλεια της γεύσης από μόνη της δεν προκαλεί θάνατο αλλά θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι μιας σοβαρής υποκείμενης πάθησης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει για παράδειγμα, την εξασθενημένη γεύση- την οποία εμφανίζει περίπου το 20% των ατόμων 40 ετών και άνω – με την νόσο του Αλτσχάιμερ.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η υποκειμενική αίσθηση της απώλειας γεύσης μπορεί να λειτουργήσει ως δείκτης για τον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου» αναφέρουν οι ερευνητές.
Η γεύση πρόκειται για μία από τις πέντε βασικές αισθήσεις του ανθρώπου και ελέγχεται από χημικές αντιδράσεις στους υποδοχείς γεύσης στην γλώσσα, αλλά και από αντιδράσεις από τα κύτταρα της μύτης ή του συστήματος όσφρησης.
Παράγοντες όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη, οι λοιμώξεις των ιγμορείων, οι αλλεργίες, οι τραυματισμοί στο κεφάλι, οι ορμονικές αλλαγές, το κάπνισμα και οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να επηρεάσουν τους γευστικούς κάλυκες.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, επικεντρώθηκε σε 7.340 Αμερικανούς ηλικίας 40 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για σχεδόν μια δεκαετία και ρωτούνταν σχετικά με την γεύση τους.