Μετά το catfishing μάθαμε και το «kittenfishing»…
Το catfishing είναι η πρακτική κατά την οποία κάποιος δημιουργεί ένα ψεύτικο προφίλ ή ψεύτικη ταυτότητα στο διαδίκτυο, συνήθως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε εφαρμογές γνωριμιών, με σκοπό να εξαπατήσει άλλους ανθρώπους.
Ο δράστης χρησιμοποιεί ψεύτικες φωτογραφίες (συχνά κλεμμένες από πραγματικούς λογαριασμούς) και πλαστές πληροφορίες για τη ζωή του, όπως όνομα, ηλικία, επάγγελμα και τοποθεσία. Δημιουργεί συναισθηματικούς δεσμούς με το θύμα, χρησιμοποιώντας ρομαντικά μηνύματα ή ιστορίες που προκαλούν οίκτο και συμπόνια.
Πάντα βρίσκει δικαιολογίες για να μην συναντηθεί δια ζώσης ή να πραγματοποιήσει βιντεοκλήση, διατηρώντας έτσι το μυστήριο. Σε πολλές περιπτώσεις, το catfishing οδηγεί σε οικονομική απάτη. Ο δράστης εφευρίσκει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (π.χ. ατύχημα, ασθένεια, οικονομική κρίση) για να ζητήσει χρήματα.
Το kittenfishing είναι μια πιο «ήπια» μορφή διαδικτυακής εξαπάτησης, κυρίως σε εφαρμογές γνωριμιών και κοινωνικά δίκτυα. Σε αυτήν την περίπτωση οι χρήστες συνήθως χρησιμοποιούν υπερβολικά φίλτρα ή πολύ παλιές φωτογραφίες για να φαίνονται πιο ελκυστικοί.
Δείχνουν πάντα «άψογοι» ή οι φωτογραφίες τους μοιάζουν επαγγελματικές και υπερβολικά επεξεργασμένες. Δηλώνουν ψεύτικη ηλικία, ύψος, επάγγελμα ή ενδιαφέροντα για να προσεγγίζουν άτομα. Δεν λένε ψέματα για τα πάντα, αλλά παραλείπουν πληροφορίες ή παραποιούν κάποια χαρακτηριστικά τους. Χρησιμοποιούν «έξυπνες» ατάκες ή κλεμμένα αστεία για να εντυπωσιάσουν, χωρίς να είναι αντιπροσωπευτικά του πραγματικού τους χαρακτήρα.
Έχεις πέσει θύμα «kittenfishing»;
Αν υποψιάζεσαι ότι το άτομο με το οποίο μιλάς δεν είναι απόλυτα ειλικρινές απέναντί σου, έχε το νου σου για τα παρακάτω σημάδια:
- Πάντα βρίσκει δικαιολογίες για να αποφύγει τη βιντεοκλήση («η κάμερα είναι χαλασμένη», «δεν νιώθω άνετα με βιντεοκλήσεις»).
- Ακυρώνει τις συναντήσεις την τελευταία στιγμή ή αναβάλλει συνεχώς την ημερομηνία συνάντησης.
- Οι λεπτομέρειες για τη ζωή του/της αλλάζουν ή φαίνονται αντιφατικές (π.χ. άλλη ηλικία ή επάγγελμα).
- Δεν μπορεί να δώσει σαφείς πληροφορίες για γεγονότα που αναφέρει (π.χ. πότε έγινε ένα ταξίδι ή με ποιον ήταν).
- Όλες οι αναρτήσεις του/της δείχνουν μια «τέλεια» ζωή (πολυτελή ταξίδια, ακριβά γεύματα, επώνυμα ρούχα).
- Δεν υπάρχουν ετικέτες (tags) από φίλους ή σχόλια που να επιβεβαιώνουν τα γεγονότα που δείχνουν οι φωτογραφίες.
- Φαίνεται υπερβολικά τέλειος/α για να είναι αληθινός/η, προσπαθώντας να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου πολύ γρήγορα.
- Αν τον/την συναντήσεις τελικά, παρατηρείς ότι δεν μοιάζει πολύ με τις φωτογραφίες του/της ή ότι η προσωπικότητά του/της είναι αρκετά διαφορετική από αυτό που έδειχνε στα μηνύματα.
- Μπορεί να φαίνεται λιγότερο σίγουρος/η ή να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει με το προφίλ του/της.
Αν κάτι δεν σου «κολλάει» ή νιώθεις ότι κάτι κρύβει, εμπιστεύσου το ένστικτό σου. Αν σε κάνει κάποιος να νιώθεις άβολα, μη διστάσεις να διακόψεις την επικοινωνία. Αν υποψιάζεσαι ότι το προφίλ του/της είναι ψεύτικο, μπορείς να το αναφέρεις στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ή την εφαρμογή γνωριμιών.