ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Κανελόνια με κιμά και κεφαλογραβιέρα
Αυτό το φαγητό είναι βολικό καθώς μπορούμε να το συνθέσουμε από πριν και να το ψήσουμε την τελευταία στιγμή.

Υλικά
- 1 συσκευασία κανελόνια
- 150 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
(ή ρεγκάτο) - Για τον κιμά
- 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 γαρίφαλο
- 1 κόκκο μπαχάρι
- 1 πρέζα κανέλα
- Αλάτι, πιπέρι
- 1/2 ποτηράκι ε.π. ελαιόλαδο
- 1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί
- Για τη σάλτσα ντομάτας
- 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- Λίγο ε.π. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1/2 ποτηράκι νερό
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, μέχρι να αλλάξει χρώμα και να σκουρύνει. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί.
Βήμα 2ο
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε το μείγμα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να ψηθεί ο κιμάς και να πιει όλα τα υγρά. Τον αποσύρουμε από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Βήμα 3ο
Ανακατεύουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά για τη σάλτσα ντομάτας και την αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρώς. Την αποσύρουμε από την εστία και την αφήνουμε να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Βήμα 4ο
Γεμίζουμε τα κανελόνια με το μείγμα του κιμά και τα αραδιάζουμε σε ένα πυρέξ. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας. Καλύπτουμε την επιφάνεια με τριμμένη κεφαλογραβιέρα.
Βήμα 5ο
Σκεπάζουμε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα κανελόνια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 20 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10-12 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει.