Όσο πιο πολλά μαθαίνουμε για τους μικροοργανισμούς που ζουν στο έντερο τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε πόσο ισχύει το παλιό ρητό «είσαι ό,τι τρως». Η εντερική χλωρίδα επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες, όπως το στρες, οι συνήθειες του τρόπου ζωής, η λήψη αντιβιοτικών και – ίσως το πιο σημαντικό – η καθημερινή μας διατροφή.

Το έντερο φιλοξενεί ένα τεράστιο αριθμό μικροοργανισμών (π.χ. βακτήρια, μύκητες, ιοί), οι οποίοι βοηθούν στη διαδικασία πέψης και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η μονοτονία στη διατροφή μπορεί να μειώσει τη ποικιλία των «φιλικών» μικροβίων. Η ανισορροπία των βακτηριακών πληθυσμών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) ή φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (π.χ. Κροhn ή ελκώδης κολίτιδα).

Τι είναι η beige diet

Η beige diet είναι η διατροφή που αποτελείται κυρίως από επεξεργασμένα, αμυλούχα και χαμηλής θρεπτικής αξίας τρόφιμα, τα οποία έχουν συνήθως μπεζ ή ανοιχτό καφέ χρώμα, όπως:

  • Λευκό ψωμί
  • Ζυμαρικά
  • Πατάτες
  • Ρύζι
  • Μπισκότα, κέικ, κράκερ
  • Fast food (π.χ. nuggets, πατάτες τηγανιτές)

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα (όπως λευκό ψωμί, τηγανιτές πατάτες, έτοιμα σνακ) συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών. Αυτά τα συστατικά μπορεί να επηρεάσουν την εντερική μικροχλωρίδα, προκαλώντας φλεγμονή και διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου.

Η μονοτονία συχνά συνδυάζεται με περιορισμένη ποικιλία σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Η έλλειψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να είναι επιζήμια για τον οργανισμό.

Περισσότερα χρώματα, περισσότερα οφέλη για το έντερο

Μια πολύχρωμη δίαιτα μπορεί να σου δώσει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να καλύψεις τις ανάγκες σου. Τα χρώματα των τροφών (π.χ. πράσινο, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο) είναι ένδειξη διαφορετικών φυτοχημικών ουσιών, οι οποίες έχουν μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και η ρόκα, περιέχουν χλωροφύλλη, η οποία συμβάλλει στην αποτοξίνωση.

Προβιοτικά και φυτικές ίνες

Τα προβιοτικά υπάρχουν κατά βάση σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το τυρί, το γιαούρτι, το κεφίρ, οι πίκλες και το ξινολάχανο. Όταν καταναλώνετε αυτές τις τροφές, οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχουν διασχίζουν το ανώτερο πεπτικό σύστημα και καταλήγουν στο παχύ έντερο, όπου τελικά μένουν και πολλαπλασιάζονται, ενισχύοντας έτσι την άμυνα του οργανισμού.

Οι φυτικές ίνες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο, βελτιώνουν την πέψη, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς από την Κλινική του Κλίβελαντ.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φυτικών ινών: οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες διαλύονται στο νερό, σσυμβάλλουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα, σύμφωνα με την Κλινική Mayo. Οι πλούσιες τροφές  σε αδιάλυτες φυτικές ίνες διευκολύνουν τη μεταφορά της τροφής μέσω του πεπτικού σας συστήματος.