Η γενιά «Ζ», τα άτομα δηλαδή που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012, καταναλώνει πολύ λιγότερο αλκοόλ από τους Millennials, τη γενιά «Χ» και τους Baby Boomers, σύμφωνα με έρευνα. Τι προκάλεσε αυτή τη μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ; Δεδομένα έδειξαν ότι οι νέοι ενήλικες έχουν πολύ διαφορετικές αντιλήψεις για το αλκοόλ σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές.
Η ευαισθητοποιημένη νέα γενιά
Η λεγόμενη Gen Ζ είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των κινημάτων «sober curious» και «mindful drinking» στην Αμερική που υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πιο συνειδητοί για το πόσο, πότε και γιατί πίνουν.
Η γενιά «Ζ» φαίνεται να είναι επίσης πιο ευαισθητοποιημένη για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αναπτύξει κανείς λόγω του αλκοόλ. Χαρακτηριστικά, τα ευρήματα έδειξαν ότι 1 στους 3 νέους που αποφασίζουν να μην πίνουν καθόλου αλκοολούχα ποτά ανέφεραν ότι ο κύριος λόγος είναι για καλύτερη υγεία. Άλλοι δημοφιλείς λόγοι περιλαμβάνουν την εξοικονόμηση χρημάτων, την ανησυχία για το ενδεχόμενο να εθιστούν και την πεποίθηση ότι η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ είναι «cool».
«Μια έρευνα έδειξε ότι το 34% των ανθρώπων που ανήκουν στη γενιά Ζ, προσπαθούν να πίνουν λιγότερο, ενώ το 45% λένε ότι δεν έχουν πιει ποτέ αλκοόλ στη ζωή τους», ανέφεραν οι ερευνητές. «Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς είναι εξοικειωμένος με το κίνημα sober curious, υπογραμμίζοντας την εντυπωσιακή εμβέλεια που έχει αποκτήσει το mindful drinking στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», επεσήμαναν οι ίδιοι.
Η αποχή από το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη διάθεση, αυξημένη αυτοεκτίμηση, ισχυρότερες διαπροσωπικές σχέσεις, ενισχυμένη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου και γενικά καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με το AddictionResource.net. που διεξήγαγε την έρευνα.
Οι νέες στατιστικές, ωστόσο, αποκάλυψαν πως η εν λόγω γενιά, αναφέρει υψηλότερα ποσοστά χρήσης ουσιών, όπως η νικοτίνη σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Μάλιστα, οι ρυθμοί χρήσης νικοτίνης έχουν τριπλασιαστεί μεταξύ εφήβων και νέων ενηλίκων τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Βλέπουμε μια σημαντική αλλαγή στα μοτίβα χρήσης ουσιών. Αν και είναι ενθαρρυντικό ότι η Gen Z μειώνει την κατανάλωση αλκοόλ, η αύξηση σε ουσίες όπως η νικοτίνη, υποδεικνύει ότι μπορεί απλώς να αντικαθιστούν μία ουσία με μια άλλη. Η νηφαλιότητα θα πρέπει να σημαίνει κάτι περισσότερο από το να αποφεύγει κανείς το αλκοόλ. Θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ευρύτερη κατανόηση της συνολικής υγείας και ευημερίας», επεσήμαναν οι επιστήμονες.
Ακόμα και ένα μηνιαίο διάλειμμα από το αλκοόλ μπορεί να έχει πολλά οφέλη
Σε βιολογικό επίπεδο, ένας μήνας αποχής σχετίζεται με μειώσεις του ηπατικού λίπους, της γλυκόζης στο αίμα και της χοληστερόλης, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο BMJ Open.
Άλλη μελέτη από το Taylor & Francis σημειώνει επίσης ότι μπορεί να έχει μια σειρά από ψυχολογικά οφέλη. Άλλο ένα βασικό όφελος της αποχής φάνηκε να είναι ο καλύτερος ύπνος. Είναι ήδη γνωστό άλλωστε ότι η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου, γεγονός που μπορεί με την σειρά του να επηρεάσει την μνήμη και την συγκέντρωση ενώ μπορεί ακόμα και να επιδεινώσει την υπνική άπνοια.
Σε μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Alcohol and Alcoholism, με 1.192 συμμετέχοντες που παρακολουθήθηκαν επί έξι μήνες, παρατηρήθηκαν τέλος δύο σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην ψυχολογική ευημερία όσο και στην αυτοαποτελεσματικότητα (την αίσθηση ότι μπορούμε να αναλάβουμε προκλήσεις).