Το περπάτημα είναι μέρος της ζωής σας; Καλό αυτό! Τα 10.000 βήματα τη μέρα σάς, όμως, μήπως σας φαίνονται πολλά; Δεν έχετε και άδικο! Και ίσως να μην είναι και απαραίτητο αυτός ο αριθμός βημάτων κατά το περπάτημά μας να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αν δεν συνδυαστεί με άλλες δραστηριότητες και καθημερινές συνήθειες.
Ποιος είναι, όμως, ο μυστικός συνδυασμός; Σύμφωνα με έρευνα του 2024 που δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports, εκτός από τον αριθμό των βημάτων που κάνουμε σε καθημερινή βάση, σημαντικό ρόλο για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη για την υγεία μας παίζει και η προσπάθειά μας για απώλεια βάρους, για μείωση της αρτηριακής μας πίεσης, καθώς και για μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μας.
Με βάση την εν λόγω έρευνα, στην άσκηση έχει εξίσου μεγάλη σημασία και η ποσότητα και η ποιότητα. Με πιο απλά λόγια, δεν αρκεί να κάνουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό βημάτων κατά το περπάτημά μας ή επαναλήψεων σε μία άσκηση, εάν δεν έχουμε ρυθμίσει σωστά την ένταση, που ενδείκνυται, ώστε να καταφέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μπορούμε να εκτελούμε όποια δραστηριότητα έχουμε επιλέξει πιο σκληρά ή πιο χαλαρά, ανάλογα με τις αντοχές και τον στόχο μας και αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μία άσκηση σε υψηλή ένταση μπορεί να περιλαμβάνει τρέξιμο ή βαριά βάρη, ενώ μία σε χαμηλή ένταση μπορεί να περιλαμβάνει ήπια γυμναστική ή χαλαρό περπάτημα.
Είναι προφανές ότι η ένταση με την οποία ασκούμαστε μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει το σώμα μας κατά την οποιαδήποτε άσκηση και κατ’ επέκταση τα όποια οφέλη προκύπτουν από αυτήν.
Ο στόχος των 10.000 βημάτων στο περπάτημα
Η ανθρώπινη ψυχολογία προτιμά να έχει σαν στόχο έναν ωραίο στρογγυλό αριθμό. Έναν αριθμό, που είναι πιο εύκολο ακόμη και να τον θυμάται, ώστε να μπορεί αυτός να αποτελέσει πάντα αναφορά στο να ενθαρρύνεται ο άνθρωπος για περισσότερη άσκηση.
Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των 10.000 βημάτων καθιερώθηκε, εξαιτίας ενός ιαπωνικού οργάνου, ενός μετρητή βημάτων ονόματι manpo-kei, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’60 με σκοπό να προτρέπει τους ανθρώπους να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο από τη ζωή τους στο περπάτημα, με την ιδέα ότι τα 10.0000 βήματα την ημέρα είναι ένας υγιής στόχος, που πρέπει να επιτευχθεί, ώστε να φέρει την ευεξία.
Μπορεί να μην το είχατε ξανακούσει, αλλά είναι πολύ πιθανό να το έχετε χρησιμοποιήσει, μιας και σε αυτό το όργανο, βασίζονται οι σύγχρονες συσκευές μέτρησης βημάτων, όπως είναι τα fitness trackers και τα smartwatches!
Όλα τα παραπάνω στηρίχθηκαν στην ιδέα στο ότι το περπάτημα είναι μια εύκολη και άσκηση για τους περισσότερους ανθρώπους, ενώ ο αριθμός των 10.000 βημάτων θεωρείται ιδανική ποσότητα για τη διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε ούτε είναι ακριβές, ούτε αρκεί, ούτε βασίζεται σε κάποια επιστημονική απόδειξη. 7.000 ή 8000 βήματα θα μπορούσαν πιθανόν να φέρουν παρόμοια αποτελέσματα.
Tips για να αξιοποιήσουμε το περπάτημα ως άσκηση
- Μπορούμε να βάλουμε το περπάτημα στη ζωή μας καθημερινά.
- Μπορούμε να περπατήσουμε λίγο πιο γρήγορα.
- Μπορούμε να βάζουμε πιο μικρούς και εφικτούς στόχους, ας πούμε, λιγότερα βήματα.
- Δεν χρειάζεται να καταπονούμαστε πέρα από τις αντοχές μας.
- Δοκιμάζουμε μικρές περιόδους πιο έντονης σωματικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα λίγο τρέξιμο ανάμεσα στο περπάτημα.
Πώς να αυξήσουμε τα επίπεδα δραστηριότητάς μας
Σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα, κάθε κίνηση είναι ωφέλιμη για τη βελτίωση της υγείας μας, ενώ οι ενήλικες κάθε εβδομάδα θα πρέπει να προσπαθούμε να ασκούμαστε 150 λεπτά σε μέτρια ένταση, 75 λεπτά έντονα ή συνδυαστικά μεταξύ των δύο αυτών επιλογών.
Ο ΠΟΥ αναφέρει επίσης ότι προτείνεται ένας συγκεκριμένος στόχος άσκησης, ωστόσο ο εν λόγω στόχος καλό είναι να προσαρμόζεται στο προσωπικό πρόγραμμά μας. Κάποιοι μπορεί να επιλέξουν να ασκηθούν περισσότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο, άλλοι πάλι να μοιράσουν σε μικρότερες περιόδους τη δραστηριότητά του σε όλη τη βδομάδα.
Επίσης σημειώνεται ότι μπορούμε να μετρήσουμε και ως άσκηση ένα γρήγορο περπάτημα προς το αυτοκίνητό μας ή τον σταθμό του τρένου. Κάνοντας κάτι τέτοιο, θα αυξήσουμε τον καρδιακό και τον μεταβολικό μας ρυθμό, με αποτέλεσμα να ωφελήσουμε το σώμα και γενικότερα την υγεία μας.
Όπως και να έχει, είτε έχουμε στόχο τα 10.000, είτε πολύ λιγότερα βήματα, είναι καιρός να βάλουμε το περπάτημα στη ζωή μας αν δεν το έχουμε κάνει ήδη! Ας ξεκινήσουμε με αυτό και ας συνεχίσουμε και με άλλες ασκήσεις, που ταιριάζουν στο στυλ και τις ανάγκες μας. Το σημαντικό είναι να μην πιέσουμε το σώμα μας, αυτό ξέρει!