Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για την προάσπιση της υγείας. Οι καλές διατροφικές συνήθειες όμως, παίζουν κομβικό ρόλο ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των ψυχρότερων μηνών, που μπορεί να παρουσιαστεί μείωση των επιπέδων βιταμίνης D εξαιτίας της περιορισμένης έκθεσης στο ηλιακό φως ενώ μπορεί να χρειαστεί και ενίσχυση της βιταμίνης C για την περαιτέρω ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού ενάντια σε κρυολογήματα και ασθένειες του χειμώνα.

5 χειμερινά φρούτα “φύλακες” της υγείας

Τα χειμερινά φρούτα που μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, περιλαμβάνουν:

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια πρόκειται για μία από τις καλύτερες επιλογές του χειμώνα. Είναι μία πλούσια πηγή βιταμίνης C, του ισχυρού αντιοξειδωτικού που προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Μάλιστα, η βιταμίνη C αποτελεί ένα κομβικό μέρος της υγείας της επιδερμίδας, του πρωταρχικού αμυντικού φραγμού.

Εκτός από τα πορτοκάλια, μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλα εσπεριδοειδή, όπως γκρέιπφρουτ ή μανταρίνια, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Ανανάς

Ο ανανάς, όπως και τα εσπεριδοειδή, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Το τροπικό φρούτο έχει και άλλα οφέλη για την υγεία, όπως αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση κατά των ασθενειών, καθώς και οφέλη για το νευρικό αλλά και το πεπτικό σύστημα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Food Research International.

Κράνμπερι

Ενώ πολλοί γνωρίζουν την προστατευτική δράση του κράνμπερι κατά των ουρολοιμώξεων, αποτελεί μια εξίσου καλή πηγή βιταμίνης C. Ένα πασπάλισμα από κράνμπερι θα χαρίσει μοναδική γεύση στην σαλάτα σας, ενισχύοντας την πρόσληψη της βιταμίνης C.

Λωτός

Ο λωτός πρόκειται για μια καλή πηγή βιταμίνης Α, που μπορεί να ενισχύσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια σε ιούς και μικρόβια. Η γεύση του είναι γλυκιά με πλούσια και απαλή υφή. Ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί να έχει λεπτές νότες που θυμίζουν μάνγκο, βερίκοκο ή ακόμα και κολοκύθα.

Ρόδι

Το ρόδι εκτός από την βιταμίνη C, περιέχει και πολύτιμες φυτικές ίνες. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Κ, που συμβάλλει στην πήξη του αίματος και προάγει την υγεία των οστών. Πασπαλίστε με σπόρους ροδιού το πλιγούρι βρώμης, το γιαούρτι ή το smoothie bowl σας, απολαύστε τους σε πράσινες σαλάτες ή και σκέτους.