Η τεχνολογία είναι πλέον τόσο ενσωματωμένη στη ζωή μας, που δεν μπορούμε καν να βγούμε από το σπίτι χωρίς το τηλέφωνό μας. Εξαρτόμαστε από το κινητό για να επικοινωνήσουμε με άλλα άτομα, να οργανώσουμε το χρόνο μας και να εντοπίσουμε σημαντικές πληροφορίες, πράγματα που κάνουν την καθημερινότητά μας αισθητά ευκολότερη. Για ορισμένους ανθρώπους, η πλοήγηση μέσω των smartphone αποτελεί το νέο τρόπο εξερεύνησης της κοινωνικής πολυπλοκότητας της σύγχρονης ζωής. Για άλλους λειτουργεί ως μέθοδος αποφυγής δυσάρεστων καταστάσεων.
Ωστόσο, δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Ερευνητικό Κέντρο Pew έδειξε ότι ξοδεύουμε έως και 40 ώρες την εβδομάδα στο τηλέφωνό μας. Μάλιστα, το 40% των συμμετεχόντων παραδέχτηκαν ότι είναι συνεχώς online. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η συνήθεια κάνει τον εγκέφαλο να εθίζεται στο να περιμένει συχνούς περισπασμούς και άμεση ικανοποίηση.
Η ψηφιακή μας ζωή μπορεί να μας κάνει πιο αφηρημένους, απόμακρους και εξαντλημένους, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Το διαρκές καθεστώς της σύνδεσης «εισβάλλει» σε προσωπικές στιγμές, «κλέβοντας» την προσοχή μας και την πολύτιμη ενέργειά μας.
Τι θα γίνει αν αποσυνδεθείς για λίγο
Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά συνεργάστηκαν με 467 χρήστες smartphone (μέση ηλικία 32 ετών) για να μελετήσουν πώς o περιορισμός της πρόσβασης στο διαδίκτυο θα επηρέαζε την καθημερινή τους ζωή. Αντί να ζητήσουν από τους συμμετέχοντες να αφήσουν εντελώς τα τηλέφωνά τους, η μελέτη υιοθέτησε μια πιο πρακτική προσέγγιση: Οι συμμετέχοντες εγκατέστησαν μια εφαρμογή που απέκλειε τη σύνδεση στο διαδίκτυο, επιτρέποντας ωστόσο τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα. Δηλαδή, μπορούσαν να επικοινωνούν με άλλους, αλλά δεν μπορούσαν να μπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS Nexus, οι συμμετέχοντες που έμειναν offline για 2 εβδομάδες ήταν, γνωστικά, 10 χρόνια νεότεροι και είχαν καλύτερη συγκέντρωση. Επιπλέον, η ψυχική τους υγεία η ψυχική τους υγεία βελτιώθηκε σε επίπεδο συγκρίσιμο με τα αντικαταθλιπτικά χάπια και την ψυχοθεραπεία!
Καθώς ο χρόνος που περνούσαν στο κινητό τους μειώθηκε κατά τουλάχιστον 2 ώρες την ημέρα, είχαν περισσότερες ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση (irl), άσκηση και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες που τους ανανέωσαν.
Λιγότερη ώρα στο κινητό σημαίνει περισσότερη ευεξία και…
- Πιο ποιοτικές σχέσεις.
- Ουσιαστικές εμπειρίες.
- Αυξημένη απόδοση.
- Αναβαθμισμένη ποιότητα ύπνου.
- Λιγότερο στρες.
- Ανεβασμένη διάθεση.
- Επαφή με τη φύση.
Κλείνουμε τα social media αλλά παραμένουμε «συνδεδεμένοι»
- Aπενεργοποιούμε τις ειδοποιήσεις που δεν μας είναι απαραίτητες και μας προκαλούν ενόχληση ή ακόμη και άγχος.
- Οργανώνουμε το «digital- free» χρόνο μας και βρισκόμαστε με φίλους.
- Καθορίζουμε και τηρούμε έναν χρονικό περιορισμό όσον αφορά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
- Χρησιμοποιούμε εφαρμογές για να παρακολουθούμε πόσο ακριβώς χρόνο περνάμε και σε ποιες εφαρμογές στις συσκευές μας.
- Θέτουμε εφικτούς ρεαλιστικούς στόχους κάνοντας σταδιακά και υλοποιήσιμα βήματα.