Το βάρος δεν είναι, ως γνωστόν, ο μοναδικός δείκτης της καλής υγείας. Μπορεί κανείς να είναι υγιής παρά το νούμερο στη ζυγαριά, αν τρέφεται σωστά, κινείται, διαχειρίζεται το άγχος αποτελεσματικά, έχει φυσιολογικές τιμές στις εξετάσεις αίματος κ.λπ. Ωστόσο, εννοείται πως η απώλεια βάρους περιλαμβάνεται στις κινήσεις αυτοφροντίδας και στους ωφέλιμους στόχους που μπορούμε να θέσουμε οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή μας επιθυμούμε.

Αν λοιπόν έχετε μπει σε αυτή τη διαδικασία, καλό είναι να έχετε κατά νου πως μελέτες έχουν δείξει ότι η ζυγαριά βοηθά, ωστόσο η εξάρτηση αποκλειστικά από αυτήν, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Υπάρχει όμως «σωστός» τρόπος να ζυγιζόμαστε;

Ζυγαριά: 6 βασικοί κανόνες που πρέπει να θυμάστε όταν είστε σε δίαιτα

#1 Ζυγιστείτε μία φορά την εβδομάδα

Αποφύγετε τον πειρασμό να μετράτε το βάρος σας καθημερινά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα κιλά μπορεί να κυμαίνονται συνεχώς. Για παράδειγμα, μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, κάτι που θα φανεί στη ζυγαριά. Μία φορά επομένως την εβδομάδα, την ίδια ώρα και την ίδια μέρα, μπορεί να μας δώσει μια πιο ακριβή εικόνα.

#2 Μετρηθείτε το πρωί

Όταν έρθει η ώρα για το εβδομαδιαίο ζύγισμα, μην ανεβείτε στη ζυγαριά αφού έχετε πιει ένα μπουκαλάκι νερό ή έχετε καταναλώσει ένα γεύμα. Το ζύγισμα το πρωί με το που ξηπνήσουμε είναι πιο αποτελεσματικό επειδή ο οργανισμός μας έχει αρκετό χρόνο να επεξεργαστεί το φαγητό το βράδυ και η ζυγαριά δεν θα επηρεαστεί από ό,τι δεν έχουμε χωνέψει ακόμα.

#3 Παραμείνετε συνεπείς στο πώς ζυγίζεστε

Αν ζυγιστείτε χωρίς ρούχα και παπούτσια μια εβδομάδα και την επόμενη όχι, ο αριθμός στη ζυγαριά είναι φυσικό να είναι διαφορετικός, αλλά δεν θα έχει σχέση με το πόσο βάρος έχετε χάσει ή κερδίσει. Αν πάλι πάτε στην τουαλέτα πριν ανεβείτε στη ζυγαριά, κάνε το και την επόμενη φορά. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε πάντα την ίδια ζυγαριά.

Αλτσχάιμερ

#4 Παρακολουθήστε την εξέλιξη

Η καταγραφή της απώλειας βάρους σε μια εφαρμογή, σε ένα χαρτί ή όπου αλλού σας βολεύει, θα σας βοηθήσει να έχετε μια καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στο σώμα σας. Θα βεβαιωθείτε ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορεί επίσης να σας παρακινήσει να συνεχίσετε όταν νιώθετε ότι θέλετε να εγκαταλείψετε την προσπάθεια.

#5 Επένδυσε σε μια «έξυπνη» ζυγαριά

Αν υπάρχει η δυνατότητα, μια «έξυπνη» ζυγαριά που συνδέεται με μια εφαρμογή για να παρακολουθείτε αυτόματα την πρόοδό σας, μπορεί να σας λύσει τα χέρια. Πέρα από το βάρος, καλό είναι επίσης να μετρά κι άλλα σημαντικά στοιχεία, όπως το ποσοστό λίπους στο σώμα και τη μυϊκή μάζα. Έτσι, θα έχετε μια καλύτερη εικόνα της υγείας σας συνολικά.

#6 Αφήστε τη ζυγαριά αν δεν σας βοηθά

Αν δεν σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας, τότε μάλλον η ζυγαριά σας είναι περιττή. Μπορείτε απλά να ζυγίζεστε στις προγραμματισμένες συναντήσεις με τον/την διατροφολόγο σας. Αφήστε με άλλο λόγια τις μετρήσεις στον/ην ειδικό και εσείς εστιάστε την ενέργειά σας σε άλλους παράγοντες που σας φέρνουν χαρά και ικανοποίηση.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ενώ η ζυγαριά είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να μετράμε την εξέλιξή μας στο αδυνάτισμα, δεν είναι σε καμία περίπτωση ο μόνος. Η αναγνώριση ότι ο αριθμός στη ζυγαριά δεν λέει πάντα όλη την αλήθεια είναι το πρώτο βήμα για να αρχίσετε να την χρησιμοποιείτε σωστά ή να καταλήξετε στο να την αποχωριστείτε πριν εξαντληθούν οι μπαταρίες της…