Mια συνταγή που σίγουρα έχετε δοκιμάσει αν έχετε πάει ταξίδι στην Ισπανία. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου δύσκολο να το φτιάξουμε και στο σπίτι μας – κάτι που μας έδειξε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος.

Δεν θέλει περισσότερο από μισή ώρα με 40 λεπτά για να γίνει, ωστόσο είναι ένα πιάτο που κρύβει μερικά κόλπα για να μας πετύχει.

Τα υλικά

300γρ. ρύζι καστανό
1 λευκό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
70γρ. ελιές
1/2 ματσάκι μαϊντανός
400γρ. ντομάτα κονκασέ
100γρ. αρακάς
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
χυμός από 1 λεμόνι
5γρ. κρόκος Κοζάνης
800 ml ζωμός λαχανικών
αλάτι
πιπέρι

Το μυστικό

Το καστανό ρύζι είναι δύσκολο στο βράσιμο, καθώς έχει τον φλοιό. Άρα το κόλπο είναι ένα: όταν βράσει, το καπακώνουμε και το αφήνουμε δέκα λεπτά, για να βγάλει όλα του τα αρώματα και διογκώνεται ο κόκκος του.

Δείτε το βίντεο

Η διαδικασία

Σε ένα προθερμασμένο τηγάνι ρίχνουμε τα λαχανικά και ρύζι. Από λαχανικά, βάζουμε ότι θέλουμε: στη συγκεκριμένη συνταγή έχουμε επιλέξει αρακά, ελιά, μαϊντανό, πιπεριά κίτρινη, πιπεριά πράσινη, καλαμπόκι και κολοκύθι.

Τα ανακατεύουμε όσο ψήνονται, προσθέτουμε πάπρικα και σαφράν και μετά βάζουμε ζωμό, ενώ προσθέτουμε και λίγη ντομάτα.

Αφού χρειαστούν περίπου 20 λεπτά για να βράσει το ρύζι, καπακώνουμε το τηγάνι, κλείνουμε το μάτι και το αφήνουμε περίπου 10 λεπτά.

Προσοχή: δεν ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι όσο το βράζουμε, καθώς το αλάτι σπάει τον κόκκο του ρυζιού. Πάντα στο τέλος.