Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το University of Jyväskylä, η διατροφική συμπεριφορά φαίνεται να σχετίζεται με συμπτώματα διαταραχών του πυελικού εδάφους σε γυναίκες στην μέση ηλικία. Μάλιστα υπάρχουν ορισμένες τροφές που φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο ακράτειας.

Για παράδειγμα, η αυξημένη κατανάλωση ιδιαίτερα επεξεργασμένων έτοιμων τροφίμων φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων ακράτειας από προσπάθεια (ακράτειας κατά την διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως όταν γελάμε ή βήχουμε) και επιτακτικής ακράτειας. Από την άλλη, η υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και η συνολικά υψηλότερης ποιότητας διατροφή φάνηκαν να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ακράτειας.

Η συχνότητα των διαταραχών του πυελικού εδάφους αυξάνεται καθώς οι γυναίκες πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση. Η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση, η φυσική γήρανση, το αναπαραγωγικό ιστορικό και οι παράγοντες που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση μπορεί να οδηγήσουν σε δομική και λειτουργική ανεπάρκεια του πυελικού εδάφους.

Επιπλέον, οι επιλογές του τρόπου ζωής, όπως η ποιότητα της διατροφής και η διατροφική συμπεριφορά, μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στους μηχανισμούς που σχετίζονται με τις διαταραχές του πυελικού εδάφους.

Η διατροφική συμπεριφορά και οι τροφές που επιλέγουμε παίζουν ρόλο

«Η διατροφική συμπεριφορά έχει μελετηθεί ελάχιστα ως πιθανός παράγοντας κινδύνου για διαταραχές του πυελικού εδάφους», αναφέρουν οι ερευνητές. «Μελετήσαμε πώς οι η διαταραγμένη διατροφή μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων».

Η διαταραγμένη διατροφή περιλαμβάνει την υπερκατανάλωση τροφής, την περιοριστική διατροφή καθώς και την εναλλαγή μεταξύ των δύο συμπεριφορών.

«Οι γυναίκες που ανέφεραν διαταραγμένη διατροφή φάνηκαν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τα συμπτώματα των διαταραχών του πυελικού εδάφους από ό,τι οι γυναίκες που ανέφεραν κανονική διατροφή», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι διαταραχές που μελετήθηκαν ήταν η ακράτεια ούρων από προσπάθεια (από στρες), η επιτακτική ακράτεια ούρων, η ακράτεια κοπράνων και οι δυσκολίες δυσκοιλιότητας και αφόδευσης.

Συχνές οι διαταραχές του πυελικού εδάφους

Πάνω από τις μισές συμμετέχουσες στη μελέτη είχαν συμπτώματα διαταραχών του πυελικού εδάφους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πιο συχνό ήταν η ακράτεια ούρων από προσπάθεια.

Όπως αναφέρουν, η διατροφική συμπεριφορά και η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων φάνηκε να σχετίζεται με την εμφάνιση των συμπτωμάτων διαταραχών του πυελικού εδάφους. «Μελετήσαμε τις πιθανές αρνητικές και θετικές συσχετίσεις των κοινών φινλανδικών ειδών διατροφής με τα συμπτώματα των διαταραχών του πυελικού εδάφους», επισημαίνουν.

Ως προληπτικό μέτρο, οι ερευνητές προτείνουν ότι πρέπει να αξιολογείται η διατροφική συμπεριφορά των γυναικών που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων και να παρέχεται καθοδήγηση για υγιεινά διατροφικά πρότυπα.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Sage Journals, αποτελεί μέρος της μελέτης ERMA, με πάνω από 1.000 συμμετέχουσες ηλικίας 47 έως 55 ετών που ζουν στην περιοχή Jyväskylä. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν απαντώντας σε ερωτηματολογία την διατροφική τους συμπεριφορά, δημογραφικούς παράγοντες όπως ηλικία, δείκτης μάζας σώματος, εκπαίδευση και σωματική δραστηριότητα και γυναικολογικούς παράγοντες όπως κύηση.