Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης στην οποία συμμετείχαν 2.000 Βρετανοί που ήταν με τον/την σύντροφό τους για τουλάχιστον 10 χρόνια, η αφοσίωση στον/ην σύντροφο δεν φάνηκε να είναι και τόσο «κρίσιμος» παράγοντας για την ευτυχία στη σχέση. Ξεπέρασε οριακά το να πηγαίνουν τα ζευγάρια παρέα βόλτες στην εξοχή. Παράλληλα, η μονογαμία δεν φάνηκε καθοριστική για τη διάρκεια της σχέσης.
Αντίθετα, η κοινή αίσθηση του χιούμορ, η άνεση των ζευγαριών να περνούν χρόνο στη σιωπή και η φιλία αναμεσά τους, θεωρήθηκαν πιο σημαντικοί ενδεικτικοί παράγοντες πως τα ζευγάρια θα αντέξουν στο χρόνο.
Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αποκάλυψε ότι η φιλία σε μια μακροχρόνια σχέση θεωρήθηκε απαραίτητη για το 80% των ζευγαριών. Το χιούμορ αναφέρθηκε από τα ζευγάρια σε ένα ποσοστό της τάξεως του 51% ενώ, λιγότερο από το ήμισυ (41%) των ζευγαριών χαρακτήρισαν τη μονογαμία σημαντική για μια σχέση- μάλιστα, το να παρακολουθούν τηλεόραση μαζί είχε την ίδια βαθμολογία.
Ένας ακόμα απρόσμενα χαμηλός παράγοντας για την ευτυχία και τη διάρκεια της σχέσης ήταν η οικειότητα, με μόνο το ένα τρίτο (35%) των ζευγαριών να τη θεωρούν αναγκαία. Τα «αθώα» ψέματα βρέθηκαν επίσης στα 10 πιο σημαντικά «μυστικά» για μια μακροχρόνια σχέση (33%), μαζί με το κοινό μαγείρεμα (27%) και τα κοινά χόμπι (21%).
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι πάνω από το μισό (56%) των ζευγαριών δήλωσαν ότι το πάθος σε μια σχέση είναι υπερτιμημένο.
Τελικά, τι μετρά στη σχέση;
Ενώ η οικειότητα κατατάχθηκε χαμηλά σε αυτή την έρευνα, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το τακτικό σεξ (περίπου 2 φορές την εβδομάδα) είναι το «μυστικό» της ευτυχίας.
Σε άλλη δημοσκόπηση του 2023 με 2.000 ζευγάρια σε μακροχρόνιες σχέσεις από τη Βρετανία, το 43% των ζευγαριών δήλωσαν ότι το να μην υπάρχουν μυστικά είναι το «κλειδί» για έναν ευτυχισμένο γάμο, με το 31% να προτείνουν να μην πηγαίνει ποτέ κανένα ζευγάρι για ύπνο αν δεν έχει επιλύσει έναν καβγά.
Μια ακόμα μελέτη, στην οποία παρακολουθήθηκαν 2.500 ζευγάρια για έξι χρόνια, διαπίστωσε ότι η ηλικία, οι προηγούμενες σχέσεις και συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, ήταν παράγοντες που καθόριζαν αν μια σχέση θα αντέξει στον χρόνο.
Αυστραλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι σχέσεις στις οποίες ο σύζυγος ήταν εννέα χρόνια μεγαλύτερος από τη σύζυγο είχαν διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν σε διαζύγιο, όπως και εκείνες στις οποίες ο σύζυγος παντρεύτηκε πριν από τα 25 του.
Επιπλέον, το ένα πέμπτο των ζευγαριών που απέκτησαν παιδιά πριν από τον γάμο, είτε από προηγούμενη σχέση είτε από την ίδια σχέση, αργότερα χώρισαν.
Παράλληλα, βρέθηκε πως παράγοντες όπως η καταγωγή, το θρησκευτικό υπόβαθρο και το επίπεδο εκπαίδευσης δεν ήταν σημαντικοί για το αν ένα ζευγάρι θα παραμείνει μαζί.
Όπως και να έχει…
Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε μας σχέση είναι σαν ένα λουλούδι- χρειάζεται να το φροντίζουμε τακτικά, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί και να ανθίσει. Οι σχέσεις απαιτούν συνεχή προσπάθεια τόσο για να φτάσουν στο καλύτερο δυνατό σημείο, όσο και για να παραμείνουν σε αυτό. Αυτή η προσπάθεια δεν θα πρέπει να είναι κάτι που μας τρομάζει αλλά μπορεί να λειτουργεί ως ενθαρρυντικός παράγοντας. Κι ενώ φυσικά υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες ώστε να θεωρείται μια σχέση υγιής, το τι τελικά κάνει ένα ζευγάρι ευτυχισμένο, είναι μάλλον μια καθαρά προσωπική υπόθεση…