Εάν έχετε φορέσει ποτέ τα ακουστικά σας για να συγκεντρωθείτε καλύτερα στην δουλειά σας, τότε πιθανότατα γνωρίζετε ότι η σωστή μουσική μπορεί να σας βοηθήσει να μπείτε στην ροή. Αλλά με τις ατελείωτες λίστες αναπαραγωγής που υπόσχονται να ενισχύσουν τη συγκέντρωση και την παραγωγικότητα, ποιο είδος φέρνει πραγματικά αποτελέσματα;

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS One, αποκαλύπτει ότι η ειδικά σχεδιασμένη μουσική «ροής εργασίας» φάνηκε να βοηθά τους ανθρώπους να σκέφτονται ταχύτερα και να αισθάνονται καλύτερα κατά την ολοκλήρωση απαιτητικών πνευματικών εργασιών. Το ίδιο δεν φάνηκε να ισχύει για άλλους τύπους μουσικής υπόκρουσης, όπως μινιμιλιστικά κομμάτια «βαθιάς συγκέντρωσης», τρέχουσες επιτυχίες ή προσομοίωση του θορύβου του γραφείου (ανεπαίσθητους ήχους περιβάλλοντος που μπορεί να ακούσετε σε ένα ήρεμο περιβάλλον γραφείου, όπως απομακρυσμένες συνομιλίες).

Ποια μουσική μας βοηθά να μπούμε σε ροή;

Το μυστικό έγκειται στη συγκεκριμένη μουσική φόρμουλα: μέτριο τέμπο, σαφής ρυθμός και απλές μελωδίες χωρίς στίχους. Σε αντίθεση με τα κομμάτια «βαθιάς συγκέντρωσης» ή τις ποπ επιτυχίες που τραβούν την προσοχή, η μουσική ροής εργασίας επιτυγχάνει μια προσεκτική ισορροπία, παρέχοντας αρκετή μουσική δομή για να διατηρήσει τη δέσμευση χωρίς να αποσπά την προσοχή.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, ερευνητές από διάφορα αμερικανικά πανεπιστήμια ξεκίνησαν να δοκιμάζουν πώς διαφορετικοί τύποι ήχου στο παρασκήνιο επηρεάζουν την συγκέντρωση και την απόδοση των ανθρώπων σε μια εργασία που απαιτεί μεγάλη προσοχή. Στα πλαίσια της μελέτης, 196 συμμετέχοντες άκουσαν τυχαία μία από τις τέσσερις συνθήκες ήχου.

Ενώ άκουγαν τον ήχο που τους είχε ανατεθεί για 10 λεπτά, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα κλασικό τεστ ψυχολογίας που ονομάζεται «flanker task», το οποίο μετρά την επιλεκτική προσοχή και την ταχύτητα επεξεργασίας. Το τεστ απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να ανταποκριθούν γρήγορα σε ένα κεντρικό βέλος, αγνοώντας παράλληλα στοιχεία που τους αποσπούσαν την προσοχή εκατέρωθεν, άλλοτε πανομοιότυπα βέλη που έδειχναν προς την ίδια κατεύθυνση, άλλοτε αντίθετα βέλη και άλλοτε ουδέτερα τετράγωνα.

Αυτό που έκανε το συγκεκριμένο είδος μουσικής να ξεχωρίζει ήταν ότι τα κομμάτια διατηρούσαν έναν μέτρια γρήγορο ρυθμό με σαφή, σταθερά beats που δεν κατακλύζουν τον ακροατή. Οι μελωδίες και οι αρμονίες ήταν απλές, αποφεύγοντας πολύπλοκες παραλλαγές που θα μπορούσαν να απαιτήσουν προσοχή. Ο συνολικός ήχος διέθετε ένα ισορροπημένο μείγμα συχνοτήτων κάτω των 6000 Hz και η μουσική περιλάμβανε μέτριες δυναμικές αλλαγές και όχι απότομες αλλαγές στην ένταση.

Όσο πιο καλή η διάθεση, τόσο πιο καλή η απόδοση

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συμμετέχοντες που άκουγαν μουσική ροής εργασίας παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις τόσο στη διάθεση όσο και στην απόδοσή τους. Αυτοί οι ακροατές ανέφεραν ότι αισθάνονταν καλύτερα μετά την εργασία και γίνονταν προοδευτικά ταχύτεροι στο να ανταποκρίνονται με ακρίβεια όσο περνούσε η ώρα.

Περίπου το 76% των συμμετεχόντων στη συνθήκη ροής εργασίας ανέφερε βελτιωμένη διάθεση ενώ λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες σε άλλες συνθήκες παρουσίασαν οφέλη στη διάθεση. Μάλιστα, αυτά τα οφέλη φάνηκαν να ισχύουν ανεξάρτητα από τα αρχικά επίπεδα άγχους των συμμετεχόντων.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι ότι μεγαλύτερη ενίσχυση της διάθεσης φάνηκε να συνδέεται με μεγαλύτερη αύξηση των επιδόσεων στην ομάδα με την μουσική ροής εργασίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα συναισθηματικά και γνωστικά οφέλη της μουσικής μπορεί να συμβαδίζουν.

Πιο απλά, όσο περισσότερο βελτιωνόταν η διάθεση κάποιου, τόσο περισσότερο φάνηκε να βελτιώνεται η απόδοσή του με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι το να αισθάνεται κανείς καλά και να εργάζεται καλά μπορεί να είναι στενά συνδεδεμένα.