Η ανοσοθεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί προγραμματισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για την επιλεκτική καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, έχει μεταμορφώσει τη θεραπεία του καρκίνου. Ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα έχουν αναπτύξει στρατηγικές για να αποφεύγουν το ανοσοποιητικό, με αποτέλεσμα την πιο φτωχή απόκριση στη θεραπεία.
Τώρα, ερευνητές από την Ιαπωνία εντόπισαν τη μεταφορά μιτοχονδρίων με μεταλλαγμένο DNA από τα καρκινικά κύτταρα στα ανοσοποιητικά κύτταρα ως βασικό μηχανισμό αποφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος και αντίστασης στην ανοσοθεραπεία. Η στόχευση αυτής της μεταφοράς θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας του καρκίνου, εξηγούν οι ερευνητές.
Ανοσοποιητικό VS καρκίνου
Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει βασικό ρόλο στην ανίχνευση και την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου λειτουργεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, με τον προγραμματισμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να αναγνωρίζουν και να εξαλείφουν τα καρκινικά κύτταρα.
Ωστόσο, πολλοί καρκίνοι μπορούν να διαφύγουν από την ανοσολογική επιτήρηση μέσω διαφόρων μηχανισμών, με αποτέλεσμα την αντίσταση στη θεραπεία. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη καλύτερης κατανόησης των μοριακών διαδικασιών που επιτρέπουν την ανοσολογική αποφυγή.
Ο ρόλος των μιτοχονδρίων
Το μικροπεριβάλλον του όγκου – ο χώρος που περιβάλλει έναν όγκο – διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του καρκίνου και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αναδιαμορφώσουν το μικροπεριβάλλον προς όφελός τους, αποδυναμώνοντας τα λεμφοκύτταρα που διεισδύουν στον όγκο, δηλαδή τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθενται στον όγκο.
Τα μιτοχόνδρια, γνωστά και ως η «ατμομηχανή του κυττάρου», είναι μικρά οργανίδια που παράγουν ενέργεια για διάφορες κυτταρικές διεργασίες. Παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολικό επαναπρογραμματισμό των καρκινικών κυττάρων και των λεμφοκυττάρων που διεισδύουν στον όγκο. Ωστόσο, οι ακριβείς μηχανισμοί που διέπουν τη δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων και ο αντίκτυπός της στο μικροπεριβάλλον του όγκου είναι ελάχιστα κατανοητοί.
Κομβικό σημείο η μιτοχονδριακή μεταφορά
Στην προσπάθειά τους να καλύψουν αυτό το κενό, οι ερευνητές ανακάλυψαν νέα στοιχεία σχετικά με τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία στην αποφυγή του ανοσοποιητικού συστήματος από τα καρκινικά κύτταρα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν τη μιτοχονδριακή μεταφορά ως βασικό μηχανισμό ανοσολογικής διαφυγής.
«Ανακαλύψαμε τη μιτοχονδριακή μεταφορά ως έναν από τους βασικούς μηχανισμούς της ανοσολογικής αποφυγής. Η έρευνά μας προσθέτει μια νέα διάσταση στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι όγκοι αντιστέκονται στις ανοσολογικές αποκρίσεις, οδηγώντας ενδεχομένως στην ανάπτυξη πιο ολοκληρωμένων και προσαρμοσμένων προσεγγίσεων στη θεραπεία διαφόρων καρκίνων» καταλήγουν οι ερευνητές.
Τα μιτοχόνδρια φέρουν το δικό τους DNA (mtDNA), το οποίο κωδικοποιεί πρωτεΐνες ζωτικής σημασίας για την παραγωγή και τη μεταφορά ενέργειας. Ωστόσο, το mtDNA είναι επιρρεπές σε βλάβες και οι μεταλλάξεις στο mtDNA μπορούν να προωθήσουν την ανάπτυξη και τη μετάσταση του όγκου.
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα λεμφοκύτταρα που διεισδύουν στον όγκο από ασθενείς με καρκίνο και είδαν ότι περιείχαν τις ίδιες μεταλλάξεις mtDNA με τα καρκινικά κύτταρα. Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι οι μεταλλάξεις αυτές συνδέονταν με μη φυσιολογικές μιτοχονδριακές δομές και δυσλειτουργία στα λεμφοκύτταρα αυτά.
Η νέα επιστημονική μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature.