Έχετε νιώσει ποτέ ότι είστε τρία βήματα πίσω σε ό,τι θέλετε να κάνετε; Εάν ναι, τότε δεν είστε οι μόνοι. Οι προσωπικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις αφήνουν συχνά λίγο χρόνο για ανάπαυλα και παρά τις προσπάθειές μας να ολοκληρώσουμε όλα όσα έχουμε στην λίστα με τα to-do, πολλές φορές δεν τα καταφέρνουμε. Το Eisenhower Matrix όμως, μπορεί να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της εξουθένωσης ώστε να απολαύσουμε μια stress free ζωή με την παραγωγικότητά μας στο maximum.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Eisenhower Matrix πρόκειται για ένα hack παραγωγικότητας που μπορεί να μας βοηθήσει να ταξινομήσουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν σε διαχειρίσιμα τμήματα. Είναι ένα εργαλείο που μας βοηθά να κατανοήσουμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας, πόσο σημαντικές ή επείγουσες είναι.
Ο απλός αλλά ισχυρός πίνακας του Eisenhower μπορεί να μας βοηθήσει να ιεραρχήσουμε τις εργασίες μας, να αποβάλλουμε τους αντιπερισπασμούς, εστιάζοντας τελικά σε όλα όσα έχουν πραγματικά σημασία. Ας δούμε πώς λειτουργεί.
Πώς θα βάλετε το Eisenhower Matrix στην ζωή σας
Γνωστό και ως Μέθοδος Eisenhower, Πίνακας Αποφάσεων Eisenhower ή Πίνακας Επείγοντος Σημαντικού, το εργαλείο αυτό βασίζεται στο στυλ διοίκησης του πρώην Αμερικανού προέδρου Dwight Eisenhower. Τα λόγια του ίδιου, «αυτό που είναι σημαντικό είναι σπάνια επείγον και αυτό που είναι επείγον είναι σπάνια σημαντικό», αποτελούν τη βάση της μεθόδου.
Η ιδέα είναι να φτιάξετε μια λίστα με τις εργασίες που πρέπει να κάνετε και να τις κατατάξετε ως σημαντικές ή ασήμαντες και ως επείγουσες ή όχι επείγουσες.
Αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε ποιες εργασίες πρέπει να ολοκληρώσετε πρώτα. Με βάση αυτή την κατάταξη, μπορείτε να χωρίσετε όλες τις εργασίες της λίστας των εργασιών σας σε τέσσερις κατηγορίες ή τεταρτημόρια, που δημιουργούν τον πίνακα:
Κάντε το (σημαντικό και επείγον)
Πρόκειται για εργασίες που είναι τόσο σημαντικές όσο και επείγουσες, οπότε πρέπει να αποτελούν την πρώτη σας προτεραιότητα. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται πράγματα όπως η διεκπεραίωση μιας σημαντικής εργασίας που έχει ένα σύντομο deadline ή η αντιμετώπιση ενός ατυχήματος, για παράδειγμα μιας διαρροής.
Αποφασίστε/προγραμματίστε το (σημαντικό αλλά όχι επείγον)
Πρόκειται για εργασίες που είναι σημαντικές αλλά όχι εξαιρετικά επείγουσες, ώστε να μπορείτε να τις προγραμματίσετε για μια μεταγενέστερη ημερομηνία, όταν θα είστε λιγότερο πιεσμένοι. Όπως για παράδειγμα, το να αγοράσετε στον καλύτερο φίλο σας ένα δώρο πριν από τα γενέθλιά του τον επόμενο μήνα. Πρέπει σίγουρα να το κάνετε, αλλά όχι αυτή τη στιγμή.
Αναθέστε το (επείγον αλλά όχι σημαντικό)
Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται εργασίες που πρέπει να γίνουν γρήγορα, αλλά δεν απαιτείται απαραίτητα να τις κάνετε εσείς, οπότε μπορείτε να τις αναθέσετε σε κάποιον άλλο. Για παράδειγμα, αν πρέπει να γίνουν ορισμένες δουλειές στο σπίτι, ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειας ή το σύντροφό σας να σας βοηθήσει, ειδικά εάν το πρόγραμμά σας είναι ασφυκτικά γεμάτο.
Διαγράψτε το (Ούτε σημαντικό ούτε επείγον)
Πρόκειται για εργασίες που δεν είναι ούτε επείγουσες ούτε σημαντικές. Δεν προσθέτουν καμία αξία στη ζωή σας και είναι απλώς αντιπερισπασμοί, οπότε μπορείτε να τις διαγράψετε εντελώς από τη λίστα των εργασιών σας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ατελείωτο scrolling στα social media ή η παρακολούθηση μιας τυχαίας εκπομπής που δεν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα.