Εσείς πόσο συχνά αγκαλιάζεστε; Η αγκαλιά δεν είναι κάτι που κάνουν όλοι με την ίδια ευκολία ή την ίδια συχνότητα. Πολλοί από εμάς είμαστε πιο εξοικειωμένοι με το να αγκαλιάζουμε τους άλλους, ενώ άλλοι το αποφεύγουμε, γιατί δεν ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε, πιθανόν να μην νιώθουμε άνετα ή ακόμη και να φοβόμαστε ότι θα κολλήσουμε κάποιο κρύωμα!

Βέβαια, εκτός από θέμα χαρακτήρα, φόβου ή διάθεσης, το αν κάποιος αγκαλιάζει πολύ ή λιγότερο και σε ποιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι και θέμα κουλτούρας. Σε κάποιες χώρες, για παράδειγμα, η αγκαλιά είναι μία συνήθης εκδήλωση αγάπης, ενώ σε άλλες όχι.

Η αγκαλιά είναι ένας πολύ ζεστός τρόπος να καλωσορίσουμε κάποιον, να του εκφράσουμε τα συναισθήματα αγάπης και τρυφερότητας που τρέφουμε για αυτόν και ενδεχομένως να κάνουμε ένα βήμα για να έρθουμε σε πιο ουσιαστική επικοινωνία μαζί του.

Οι έρευνες δεν έχουν αναλύσει ακόμη σε βάθος τη σχέση της αγκαλιάς με την προσωπικότητά μας, το τι δείχνει δηλαδή για εμάς, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα στοιχεία, που μας βάζουν σε σκέψεις.

Μπορούμε να υποθέσουμε πως η απόφασή μας για το αν θα αγκαλιάσουμε κάποιον ή όχι εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και από την άνεση που έχουμε με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Για παράδειγμα, μερικοί είμαστε πιο ντροπαλοί, ενώ άλλοι πιο εξωστρεφείς.

Άλλοι πάλι έχουμε περισσότερη ανάγκη από την επαφή με τους γύρω μας. Η συχνότητα χρήσης της αγκαλιάς ως εργαλείο για να δώσει και να πάρει κάποιος αγάπη εξαρτάται και από το πόσο έντονη είναι αυτή η εσωτερική ανάγκη του καθενός. Όμως τι άλλο δείχνει για εμάς αυτή μας η ανάγκη;

Τι λένε οι ερευνητές για τη σχέση που έχει η αγκαλιά με την προσωπικότητά μας

Τα πράγματα προσπαθεί να φωτίσει περαιτέρω πολωνική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2025 στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Reports και διεξήχθη σε δείγμα 299 ατόμων. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, όσα από τα παραπάνω άτομα συμμετείχαν σε κάποια εκστρατεία «Free Hugs», έχουν προσωπικότητες που χαρακτηρίζονται περισσότερο από θετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με άλλους που δεν συμμετείχαν.

Τα άτομα αυτά τείνουν να έχουν πιο φωτεινό και ευχάριστο χαρακτήρα, να είναι πιο κοινωνικοί και αλληλέγγυοι με τους άλλους.

Από την άλλη, όσοι δεν προτιμούν να αγκαλιάζουν, ανήκουν σε αυτούς που δεν έχουν συμμετάσχει σε τέτοιου είδους εκστρατείες. Τα συγκεκριμένα άτομα, σε αντίθεση με τα άλλα, χαρακτηρίστηκαν πιο απομονωμένα από τον κοινωνικό τους περίγυρο, σκοτεινά και κλεισμένα στον εαυτό τους.

Η εκστρατεία τύπου Free Hugs προσφέρει τη δυνατότητα σε ανθρώπους τελείως άγνωστους μεταξύ τους να προσφέρουν μια αγκαλιά ο ένας στον άλλο. Στόχος τέτοιου είδους εκστρατειών είναι να καταπολεμηθεί η αποξένωση και η μοναξιά που νιώθουμε στη σύγχρονη εποχή, καταστάσεις που όταν τις βιώνουμε μας προκαλούν αρνητικά συναισθήματα.

Από την έρευνα, διαφάνηκε ότι όσοι είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν «δωρεάν αγκαλιές» σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, είναι λιγότερο ναρκισσιστές και έχουν περισσότερη πίστη στην ανθρωπότητα. Είναι πιο ανοιχτοί στους άλλους και εμπιστεύονται πιο εύκολα.

Τέλος, μετά από τις απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων στις οποίες υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες, έγινε σαφές όσοι είχαν λάβει μέρος σε κάποια εκστρατεία Free Hugs, είχαν λιγότερα χαρακτηριστικά ναρκισσιστικής συμπεριφοράς ή κάποια ψυχοπάθειας από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Για όποιον λόγο και αν κάνει κάποιος μια αγκαλιά και ό,τι και αν καταδεικνύει αυτή για το άτομό του και τη σχέση του με τους άλλους, το σίγουρο είναι ότι τα ψυχολογικά -και όχι μόνο- οφέλη της, είναι σπουδαία. Γι ‘ αυτό ας αγκαλιάζουμε πιο συχνά τους ανθρώπους που αγαπάμε!