ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
ΣΥΝΤΑΓΗ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ
Μακαρονάδα cacio e pepe
Μια κλασική ιταλική συνταγή με... ελληνική πινελιά!

Υλικά
- 250 γρ. μακαρόνια tonnarelli ή bucatini
- Λίγο αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι χοντροτριμμένο
- 100 γρ. πεκορίνο ψιλοτριμμένο
- 25 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που προτείνει η συσκευασία.
Βήμα 2ο
Βάζουμε ένα μεσαίο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε για 1 λεπτό το χοντροαλεσμένο πιπέρι. Προσθέτουμε 1 φλιτζ. ζεστό νερό από αυτό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά και το αφήνουμε να πάρει βράση.
Βήμα 3ο
Πιάνουμε τα ζυμαρικά με τσιμπίδα και, έτσι όπως στάζουν, τα ρίχνουμε απευθείας στο τηγάνι. Κάνουμε κυκλικές κινήσεις στο κέντρο του τηγανιού και αφήνουμε τα ζυμαρικά να βράσουν για 1½-2 λεπτά.
Βήμα 4ο
Βάζουμε το τριμμένο τυρί σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο και τα ζυμώνουμε να γίνουν πάστα. Ρίχνουμε ½ κουτάλα ζεστό νερό από αυτό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε τα υλικά, να αποκτήσουν κρεμώδη υφή.
Βήμα 5ο
Αδειάζουμε το κρεμώδες μείγμα στο τηγάνι με τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με μια τσιμπίδα κάνοντας κυκλικές κινήσεις στο κέντρο του τηγανιού. Σε αυτήν τη φάση, γύρω από τα μακαρόνια έχει δημιουργηθεί μια κρεμώδης σάλτσα τυριού.
Βήμα 6ο
Σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας κάθε πιάτο με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.