Όταν μιλάμε για γυναίκα και διατροφή, τα πράγματα είναι περίπλοκα. Το κάθε γυναικείο σώμα έχει τις δικές του μοναδικές ανάγκες. Καθημερινά οι γυναίκες βομβαρδίζονται από διατροφικά tips, που συχνά τις μπερδεύουν, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν τελικά τι να κάνουν, όταν έρχεται η ώρα να σχεδιάσουν το διατροφικό τους πρόγραμμα. Τι είναι αυτό που χρειάζονται πραγματικά για να έχουν ενέργεια και καλή διάθεση; Τι κάνει καλό στις ορμόνες τους και στα οστά τους;

Ας δούμε ποιοι είναι, λοιπόν, οι πιο γνωστοί μύθοι για μια σωστή διατροφή και ας μάθουμε την αλήθεια!

Για να χάσουμε βάρος πρέπει να προσλαμβάνουμε 1200 θερμίδες τη μέρα

Συνήθως, αυτή η ποσότητα θερμίδων είναι πολύ μικρή για τις περισσότερες γυναίκες και αν κάποια επιλέξει να ακολουθήσει μια τέτοια δίαιτα, είναι πολύ πιθανόν να έχει μακροπρόθεσμα ακόμη και επιπτώσεις στην υγεία της. Η αλήθεια είναι ότι για κάθε οργανισμό, οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Το πόσες θερμίδες πρέπει να πάρει σε ημερήσια διάταξη μια γυναίκα και γενικότερα ένας άνθρωπος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, η μυϊκή μάζα και ο μεταβολισμός. Μία φτωχή σε θερμίδες δίαιτα μπορεί να ρίξει τα επίπεδα ενέργειας και να μην είναι τόσο αποτελεσματική, καθώς σε αυτή την περίπτωση, οι περισσότεροι ξαναπαίρνουν γρήγορα τα κιλά που έχουν χάσει.

Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται δραματικά στα 30

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από την ηλικία των 30 και μετά, αρχίζουμε να παρατηρούμε αλλαγές, το έντερό μας γίνεται πιο ευαίσθητο, πονάει πιο συχνά η πλάτη μας και το στομάχι μας δεν αντέχει πλέον διάφορες τροφές που παλαιότερα δεν μας πείραζαν. Κάποιες φορές βάζουμε ξαφνικά αρκετά κιλά, κάτι που μας επηρεάζει και ψυχολογικά, αφού το σώμα μας αρχίζει να μην μας αρέσει όσο παλιά! Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές δεν οφείλονται μόνο στον μεταβολισμό μας, αλλά κυρίως στον τρόπο ζωής που κάνουμε. Επομένως, δεν έχει σημασία ποια δεκαετία της ζωής μας διανύουμε, σημασία έχει να φροντίζουμε τον οργανισμό μας, να προπονούμαστε, να επιλέγουμε φαγητά πλούσια σε πρωτεΐνη και να μένουμε ενεργοί. Όλα αυτά βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού μας, ανεξαρτήτως ηλικίας!

Χρειαζόμαστε συμπληρώματα σιδήρου, καθώς κατά την περίοδό μας χάνουμε πολύ σίδηρο

Ισχύει μεν ότι κατά την έμμηνο ρύση, μειώνονται κάπως τα επίπεδα σιδήρου, όμως δεν είναι απαραίτητο να παίρνουμε κάποιο συμπλήρωμα. Οι ανάγκες ενός γυναικείου σώματος για σίδηρο, αυτές τις μέρες του μήνα, καλύπτεται μια χαρά και από τρόφιμα όπως είναι τα άπαχα κρέατα, τα θαλασσινά, τα φασόλια, οι φακές, το τόφου, το σπανάκι και τα δημητριακά.

Όταν είμαστε στη φάση γύρω από την εμμηνόπαυση, παίρνουμε βάρος

Σίγουρα, όταν μια γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, συμβαίνουν στον οργανισμό της διάφορες αλλαγές, όπως για παράδειγμα η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό της και τις αποθήκες λίπους της, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συνοδεύεται από αύξηση του βάρους της. Για να γλιτώσουμε από τα επιπλέον κιλά, ίσως είναι σοφό να ακολουθήσουμε απλώς μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, που θα περιλαμβάνει δηλαδή τροφές ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά. Μια τέτοια διατροφή βοηθά στην πέψη και σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα, δίνοντάς μας την αίσθηση ότι έχουμε χορτάσει, με αποτέλεσμα να μην έχουμε ανάγκη να μασουλάμε συνέχεια κάποιο σνακ.

Οι χαμηλές σε λιπαρά δίαιτες βοηθούν στην ισορροπία των ορμονών μας

Είναι λάθος να πιστεύουμε πως αν θέλουμε να διατηρήσουμε ισορροπημένες τις ορμόνες μας, πρέπει να τρώμε μόνο χαμηλά σε λιπαρά τρόφιμα. Τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητα για πολλές λειτουργίες του οργανισμού μας. Ένα αβοκάντο, το ελαιόλαδο, τα καρύδια ή κάποια ψάρια όχι μόνο ρυθμίζουν τις ορμόνες, αλλά έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις λοιμώξεις και να υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι γυναίκες χρειάζονται λιγότερη πρωτεΐνη από τους άντρες                       

Στην πραγματικότητα οι γυναίκες χρειάζονται ακριβώς την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με τους άντρες, ιδίως κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης. Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την υγεία των μυών και των οστών, ενώ διατηρούν σε υψηλά επίπεδα την ενέργεια.

Η επιθυμία για σοκολάτα δείχνει έλλειψη μαγνησίου

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει μαγνήσιο. Ωστόσο, το να θέλουμε να φάμε κάτι σοκολατένιο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μας λείπει το μαγνήσιο. Οι λιγούρες για σοκολάτα μπορεί να έχουν και συναισθηματικά αίτια ή να σχετίζονται απλώς με την επιθυμία μας για κάτι που μας κάνει να νιώθουμε όμορφα.

Ο χυμός από σέλερι είναι θαυματουργός για το φούσκωμα

Σίγουρα ένα χυμός μπορεί να μας ενυδατώσει, γεγονός που θα συμβάλει στην υγεία του εντέρου μας και κατ’ επέκταση μπορεί να ανακουφίσει την αίσθηση του φουσκώματος. Όμως, δεν μπορεί να κάνει και θαύματα! Επίσης, οι φυτικές ίνες μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και τα αντίθετα αποτελέσματα σε κάποιους οργανισμούς. Ίσως η λύση βρίσκεται στις λεγόμενες διαλυτές φυτικές ίνες. Αυτές οι ίνες είναι μαλακές και κολλώδεις, ενώ βοηθούν στην απομάκρυνση των υπολειμμάτων των τροφών από το σώμα μας. Υπάρχουν, μεταξύ άλλων, στα φασόλια, τη βρώμη και τα μπιζέλια.

Μόνο οι γυναίκες μετά από την εμμηνόπαυση πρέπει να ανησυχούν για την οστεοπόρωση

Κατά βάση, το σώμα μας χτίζει την οστική του μάζα μεταξύ των ηλικιών 20 και 30. Από εκεί και έπειτα, η οστική μας πυκνότητα μειώνεται, οπότε καλό είναι να φροντίζουμε για τη διατήρηση της υγείας και την ενδυνάμωση των οστών μας. Μπορούμε να κάνουμε την κατάλληλη γυμναστική ή να αρχίσουμε χορό, ενώ μια καλή ιδέα είναι να βάλουμε στη διατροφή μας τρόφιμα που πλούσια σε ασβέστιο, όπως είναι τα γαλακτοκομικά. Επίσης, για την υγεία των οστών σας, σημαντική είναι η πρόσληψη βιταμίνης D!

Ο θηλασμός βοηθάει στην απώλεια κιλών μετά από τη γέννα

Ισχύει πως ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει το γυναικείο σώμα μιας νέας μητέρας να χάσει βάρος, όμως δεν είναι ένας εγγυημένος τρόπος. Γιατί; Επειδή η προλακτίνη που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γάλακτος, συχνά επηρεάζει την όρεξη, με αποτέλεσμα να κάνει τις γυναίκες να νιώθουν μεγαλύτερη πείνα ή να έχουν ξαφνικές λιγούρες για συγκεκριμένα φαγητά.

Ό,τι και να ακούμε, ό,τι και αν διαβάζουμε, ας κρατήσουμε τα σημαντικά και από εκεί και πέρα ας ακούσουμε τι θέλει να μας πει το σώμα μας!