Τι είναι ο Παράδεισος και πού βρίσκεται σε σχέση με το σύμπαν μας; Στη Βίβλο, ο Παράδεισος περιγράφεται ως ένα βασίλειο στον ουρανό πάνω από τη Γη, όπου μπορεί να βρεθεί η απόλυτη ειρήνη και χαρά υπό την παρουσία του Θεού. Και στη λαϊκή κουλτούρα, εδώ και καιρό απεικονίζεται με μαρμάρινες πύλες, κατάλευκα σύννεφα και λαμπερά, ουράνια φώτα.

«Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποια αντίληψη για τον Παράδεισο, ακόμη και αν αυτή είναι διαμορφωμένη από ταινίες », δήλωσε ο Robyn J. Whitaker, ανώτερος λέκτορας στο University of Divinity στην Αυστραλία.

Παράδεισος στο διάστημα;

Οι φωτογραφίες από το βαθύ διάστημα έχουν επίσης αυξήσει τις ελπίδες ότι ίσως μπορέσουμε να εντοπίσουμε τον παράδεισο πάνω από το κεφάλι μας.

Για παράδειγμα, η NASA ονόμασε μια από τις φωτογραφίες της από τον Κρόνο «Γαλάζιο Παράδεισο», ενώ η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ονόμασε ένα μακρινό νεφέλωμα «Σκάλα προς τον Παράδεισο».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Whitaker, η αλήθεια είναι ότι ο παράδεισος είναι ένα «ουτοπικό όραμα».

Αυτή η εικόνα που λήφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το 2009 δείχνει τον Κρόνο με τους δακτυλίους του στην άκρη και τους δύο πόλους του, προσφέροντας μια εκπληκτική διπλή εικόνα του φωτός του.

Πηγή: Nasa

Ο χριστιανικός παράδεισος

Για τους Χριστιανούς, η ιδέα ότι οι νεκροί βρίσκονται στον παράδεισο ή απολαμβάνουν τον παράδεισο συχνά φέρνει παρηγοριά στους πενθούντες και ελπίδα σε όσους υποφέρουν ή πεθαίνουν.

Αλλά στη χριστιανική πίστη, ο παράδεισος αρχικά αφορούσε περισσότερο το μέρος όπου ζούσε ο Θεός και όχι τον τελικό προορισμό της ανθρωπότητας αν ζήσει μια δίκαιη ζωή.

Ο N.T. Wright, καθηγητής της Καινής Διαθήκης και του Παλαιού Χριστιανισμού στο Πανεπιστήμιο του St Andrews, δήλωσε ότι ο τρόπος τον οποίο οι άνθρωποι σήμερα αποκαλούν τον παράδεισο είναι «βαθιά αντιβιβλικός και παραπλανητικός».

«Ουσιαστικά ολόκληρη η δυτική παράδοση πήρε μια λάθος στροφή στο να φανταστεί ότι ο στόχος του παιχνιδιού είναι ‘να πάμε στον παράδεισο όταν πεθάνουμε’», δήλωσε στη MailOnline.

«Ολόκληρη η Βίβλος αναφέρεται στον Θεό του ουρανού που έρχεται να κάνει το σπίτι του μαζί μας – στον Ιησού και στη συνέχεια στο Άγιο Πνεύμα».

Η Lari Launonen, φιλόσοφος στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στη Φινλανδία, δήλωσε ότι σε πολλούς θεολόγους δεν αρέσει η λέξη «παράδεισος», καθώς «προκαλεί την ιδέα μιας αιθέριας πραγματικότητας με ψυχές που αιωρούνται γύρω της».

Βιβλικές περιγραφές του παραδείσου

  • «Θα σβήσει κάθε δάκρυ από τα μάτια τους. Δεν θα υπάρχει πλέον θάνατος ή πένθος ή κλάμα ή πόνος, επειδή η παλαιά τάξη πραγμάτων έχει παρέλθει» (Αποκάλυψη 21:4-8).
  • «Και οι δώδεκα πύλες ήταν δώδεκα μαργαριτάρια, κάθε μια από τις πύλες από ένα μαργαριτάρι- και ο δρόμος της πόλης ήταν καθαρός χρυσός, σαν διάφανο γυαλί» (Αποκάλυψη 21:21)
  • «Μας απελευθέρωσε από την επικράτεια του σκότους και μας μετέφερε στη βασιλεία του αγαπημένου του Υιού» (Κολοσσαείς 1:13)

Το big bang

Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης που είναι γενικά αποδεκτή από τους επιστήμονες, σύμφωνα με την οποία το σύμπαν εξερράγη στην ύπαρξη από ένα μοναδικό μικροσκοπικό σημείο.

Αυτές οι πανύψηλες έλικες κοσμικής σκόνης και αερίων βρίσκονται στην καρδιά του Μ16, ή αλλιώς του νεφελώματος του Αετού.

Πηγή: Nasa

Οι συγγραφείς της Βίβλου φαντάζονταν τη Γη επίπεδη, με το βασίλειο των νεκρών από κάτω μας και έναν θόλο πάνω από τη Γη που τη χωρίζει από τους ουρανούς.

Φυσικά, γνωρίζουμε ότι η Γη δεν είναι επίπεδη και ότι αυτό το «σύμπαν τριών επιπέδων δεν βγάζει νόημα σε ένα σύγχρονο μυαλό», σύμφωνα με τον Robyn J. Whitaker, ανώτερο λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Θεολογίας στην Αυστραλία

Βοήθησε όμως να εδραιωθεί η θεωρία ότι ο ουρανός βρίσκεται στα αστέρια, που είναι ορατά από τη Γη.

Είναι αυτές οι αξιοσημείωτες τοποθεσίες που ίσως θα είναι όσο πιο κοντά μπορούμε να φτάσουμε στο να γίνουμε μάρτυρες του επίγειου παραδείσου.

Φυσικά, η ύπαρξη του παραδείσου έξω από το σύμπαν μας εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το δικό μας σύστημα πεποιθήσεων και από ποιον αναζητάτε καθοδήγηση.

Η μετά θάνατον ζωή στο σύμπαν

Το 1994, κυκλοφόρησε η είδηση ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τράβηξε μια φωτογραφία μιας λαμπρής ουράνιας πόλης στην άκρη του σύμπαντος – υποτίθεται ότι είναι ο παράδεισος.

Ωστόσο, το δημοσίευμα στο Weekly World News -μια αμερικανική ταμπλόιντ γνωστή για τις φανταστικές ιστορίες- και η ασπρόμαυρη εικόνα ξεσκεπάστηκαν εύκολα ως φάρσα.

Υποτιθέμενη ουράνια πόλη φωτογραφημένη από το τηλεσκόπιο Hubble –

Παρόλα αυτά, η θαυμαστότητα του σύμπαντος που επιστρέφεται από τα τηλεσκόπια μεγάλου βάθους του διαστήματος, όπως το James Webb, εμπνέει την πίστη σε κάποιο είδος θεότητας εκεί έξω.

Μερικές φιλοσοφικές θεωρίες, όπως η φιλοσοφία του ωκεανού του σύμπαντος (pantheism), προτείνουν ότι το σύμπαν και ο Θεός είναι ένα και το ίδιο, και ότι η συνείδηση ή η ύπαρξη δεν περιορίζεται στο φυσικό σώμα αλλά είναι συνδεδεμένη με το σύμπαν στο σύνολό του.

Σύμφωνα με αυτές τις θεωρίες, η ζωή μετά τον θάνατο μπορεί να είναι η ένωση της ατομικής συνείδησης με το «ενιαίο» σύμπαν, κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως παράδεισος.