Πόσες και πόσες ώρες δεν έχουμε περάσει βασανίζοντας τον εαυτό μας με το overthinking, ακόμη και για πράγματα που δεν έχουν και τόση σημασία; Σκεφτόμαστε διαρκώς και υπεραναλύουμε το καθετί, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο πάντα και χωρίς στο τέλος να βρίσκουμε καν λύση!
Είναι σημάδι των καιρών μας μάλλον, γιατί όλο και περισσότεροι από εμάς το κάνουμε στην καθημερινότητά μας, με αποτέλεσμα να ανησυχούμε ακόμη πιο πολύ και να χανόμαστε σε ατέρμονες σκέψεις, που στην ουσία δεν μας ωφελούν. Αντί να βρούμε λύσεις και να ηρεμούμε, συνήθως συμβαίνει το αντίθετο. Βυθιζόμαστε σε ένα χάος, που έχουμε δημιουργήσει μόνοι μας!
Στη σύγχρονη εποχή με τους απαιτητικούς ρυθμούς και τις πολύπλοκες σχέσεις, αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που ζητούν λύση. Κάποια είναι πιο σημαντικά, κάποια άλλα είναι πιο απλά. Επειδή δεν είμαστε μαθηματικοί -όχι όλοι τουλάχιστον- μάς είναι δύσκολη η επίλυσή τους, συχνά μας αγχώνει τόσο, που δεν μας αφήνει να σκεφτούμε καθαρά και λογικά.
Τα σενάρια που πλάθει το μυαλό μας για μία κατάσταση είναι πολλά και ορισμένες φορές ακόμη και καταστροφικά, γεγονός που μας τρομάζει και μας απελπίζει. Μπορεί να υπεραναλύσουμε κάτι, νομίζοντας ότι έτσι θα το καταλάβουμε καλύτερα και θα είμαστε προετοιμασμένοι, όποια έκβαση και αν έχει. Όμως αυτό δεν πετυχαίνει πάντα.
Εντάξει δεν πειράζει πού και πού να υπεραναλύουμε, ίσως κάποια ζητήματα χρειάζονται περισσότερη ανάλυση από άλλα, κάποιες φορές όμως κάνουμε overthinking και για κάτι πολύ απλό, όπως, για παράδειγμα, γιατί δεν απάντησε στο μήνυμά μας ο σύντροφός μας. Και βέβαια αναρωτιόμαστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Μήπως είναι με κάποια άλλη; Μήπως δεν μας αγαπάει πια; Το μυαλό κάνει απίστευτα άλματα, μπορεί να φτάσει σε ακραία σενάρια και έτσι εμείς να στενοχωρηθούμε για κάτι που το πιθανότερο είναι να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Αν συχνά χανόμαστε σε ένα ατέλειωτο overthinking, μπορούμε τουλάχιστον να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο. Ακόμη και αν δεν είμαστε, λοιπόν, μαθηματικοί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν πιο μαθηματικό τρόπο επίλυσης των προβλημάτων μας. Ποιος είναι αυτός;
Οι 4 ερωτήσεις για να κατανοήσουμε το πρόβλημα χωρίς να κάνουμε overthinking
- Ποια είναι τα δεδομένα;
- Ποια είναι τα εύκολα κομμάτια;
- Ποια είναι τα δύσκολα κομμάτια;
- Πώς μπορώ να το απλοποιήσω;
Στη συνέχεια ακολουθούμε ένα παράδειγμα, στο οποίο εφαρμόζουμε τα παραπάνω. Κάνουμε τις 4 αυτές ερωτήσεις δηλαδή στον εαυτό μας. Αν, ας πούμε, το πρόβλημα ήταν ένας καυγάς με ένα φιλικό μας πρόσωπο, πώς θα προχωρούσαμε τη σκέψη μας μέχρι το σημείο που θα πετυχαίναμε την επανασύνδεση;
Στην περίπτωση αυτού του παραδείγματος, αρχικά ξέρουμε ότι ο φίλος ή η φίλη μας είναι θυμωμένος μαζί μας, το ίδιο και εμείς. Ξέρουμε τον λόγο του καυγά. Γνωρίζουμε ότι νοιαζόμαστε και οι δύο ο ένας για τον άλλον και για τη διατήρηση της σχέσης μας.
Μας είναι εύκολα να καταλάβουμε ότι δεν νιώθουμε καλά επειδή είμαστε τσακωμένοι και μας είναι ξεκάθαρο ότι θέλουμε να τα βρούμε. Επίσης, αναγνωρίζουμε την επιθυμία και των δύο πλευρών να πάρουμε τον χρόνο και τον χώρο μας, πριν να μιλήσουμε ξανά μεταξύ μας.
Τα δύσκολα κομμάτια είναι το πώς θα αρχίσουμε ξανά τη συζήτηση, το να καταλάβουμε τον ακριβή λόγο που είμαστε εκνευρισμένοι, όπως και το ότι ανησυχούμε πολύ ότι δεν θα τα ξαναβρούμε με το αγαπημένο μας πρόσωπο.
Μπορούμε να απλοποιήσουμε τα πράγματα, εστιάζοντας στον λόγο του καυγά, στο τι ήταν αυτό που τον προκάλεσε. Μήπως ήταν κάτι που δεν άξιζε να πάρει τέτοια έκταση; Επίσης, καλό είναι να σκεφτούμε αν χρειάζεται ή όχι να ζητήσουμε συγγνώμη. Να συνειδητοποιήσουμε κατά πόσο φταίμε δηλαδή ή όχι. Ακόμη, σημαντικό είναι να μην νιώθουμε ενοχές και να αποφασίσουμε να κάνουμε την επίμαχη κουβέντα όταν θα είμαστε και οι δύο έτοιμοι.
Με καθαρή σκέψη, χωρίς να είναι απαραίτητο να μπούμε σε διαδικασία δύσκολων υπολογισμών, μπορούμε να λύσουμε προβλήματα και να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις πιο εύκολα και αποτελεσματικά από ό,τι φανταζόμαστε. Είτε πρόκειται για μία μετακόμιση σε νέο σπίτι είτε για την επανασύνδεση με τον αγαπημένο μας, το βασικό είναι να κατανοήσουμε ότι υπάρχει πάντα κάποια λύση, που δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο!