Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι δεν βάζουν ταμπέλες στις ερωτικές τους σχέσεις, είτε από άποψη, είτε επειδή με αυτόν τον τρόπο δεν αγχώνονται για την πορεία τους. Ο φόβος της δέσμευσης και η ανάγκη για εμπειρίες μπορεί να μάς οδηγήσει σε μία σχέση που δεν ξέρουμε πώς να την ονομάσουμε, με αποτέλεσμα δυστυχώς συχνά να μπερδευόμαστε και να έχουμε ανησυχία για το τι συμβαίνει και πώς θα πάει όλο αυτό.
Είναι λογικό να νιώθουμε ανασφάλεια, όταν δεν έχουμε καθορίσει τι ακριβώς είναι αυτό που έχουμε αναπτύξει με αυτό το νέο άτομο που μας έχει πάρει το μυαλό, ποια είναι τα όρια της σχέσης μας με εκείνον ή εκείνη που βγαίνουμε τους τελευταίους μήνες, τι να περιμένουμε από τον άλλο και τι όχι.
Αναρωτιόμαστε αν ήμασταν υπερβολικοί, ζηλιάρηδες ή περισσότερο παρεμβατικοί από ό, τι θα έπρεπε, αν είχαμε το δικαίωμα να πράξουμε όπως πράξαμε, ίσως ακόμη και να φοβόμαστε ότι ξαφνικά αισθανόμαστε παραπάνω πράγματα από όσα αισθάνεται ο άλλος, κάτι που μπορεί να μας αποσυντονίσει και να μας κάνει να θέλουμε να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας.
Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να είμαστε ευτυχισμένοι και οι δύο μέσα στην όποια σχέση ερωτικής φύσεων αναπτύσσουμε με τους άλλους, ακόμη και αν αυτή δεν είναι καθορισμένη από την αρχή. Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί:
Να είμαστε ξεκάθαροι
Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι, αν είναι δυνατόν από την αρχή της συναναστροφής μας, για το τι θέλει ο καθένας από τους δύο από την εκάστοτε σχέση. Θέλουμε να βάλουμε ταμπέλα ή όχι; Πόσο συχνά είμαστε διατεθειμένοι να βρισκόμαστε και μέχρι πού θα επιτρέψουμε στον άλλο να παρεμβαίνει στη ζωή μας; Πιστεύουμε ότι θα πληγωθούμε αν μάθουμε ότι ο άλλος βλέπει και άλλους ανθρώπους, όσο βγαίνει μαζί μας ή αυτό είναι κάτι που μπορούμε να ανεχτούμε; Πόσο χρόνο θέλουμε να αφιερώσουμε στον έρωτα και πόσο στη φιλία μας με τους κολλητούς;
Να συζητάμε με τον άλλο
Επειδή σε μία κατάσταση που στο Facebook θα τη λέγαμε complicated, είναι πιθανό ο ένας να νιώθει διαφορετικά από τον άλλο, να έχει περισσότερα συναισθήματα, να αισθάνεται πιο πολύ δέσιμο ή να έχει πιο πολλές απαιτήσεις και προσδοκίες, καλό είναι να γίνεται μια συζήτηση επί του θέματος. Ο διάλογος πάντα βοηθάει και σίγουρα θα μας λύσει πολλές απορίες για το πώς σκέφτεται τα πράγματα και ο άλλος.
Μπορεί να μας βάλει και σε σκέψεις για το αν αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε ή όχι με το συγκεκριμένο άτομο. Τι σίγουρο είναι πως θα μάθουμε αν ζητάμε τα ίδια και έτσι θα έχουμε λιγότερο άγχος. Αν για παράδειγμα εκείνος σκοπεύει να μας γνωρίσει στους γονείς του και εμείς ακόμη δεν είμαστε σίγουρες καν για τα συναισθήματά μας ή σκεφτόμαστε ακόμη τον πρώην μας και δεν είμαστε έτοιμες να μπλεχτούμε σε μία σοβαρή σχέση, τότε θα ήταν καλή ιδέα να το επικοινωνήσουμε στον άλλο, για να ξέρει και εκείνος πού βαδίζει.
Μη συγκρίνουμε τη σχέση μας με άλλες
Δεν θα πρέπει να πέσουμε στην παγίδα να κάνουμε συγκρίσεις. Το πιθανότερο είναι πως αν αρχίσουμε να συγκρίνουμε, θα βρίσκουμε πάντα πράγματα που ζηλεύουμε σε άλλες σχέσεις, που τα θεωρούμε καλύτερα ή πιο λειτουργικά. Αυτό δεν είναι σωστό, ούτε ιδιαίτερα βοηθητικό, γιατί οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους, το ίδιο και οι σχέσεις τους.
Ειδικά δε, όταν η σχέση μας δεν έχει ταμπέλα, δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων να περιμένουμε πολλά. Δεν πρέπει αυτό να μας στενοχωρεί, γιατί κατά πάσα πιθανότητα έχουμε επιλέξει αυτή τη μορφή σχέσης για κάποιους λόγους και καλό είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε συνεπείς με αυτή μας την επιλογή και να προσαρμοστούμε στις συνθήκες και τα χαρακτηριστικά της εν λόγω σχέσης. Δεν είναι απαραίτητο, για παράδειγμα, ο ερωτικός μας παρτενέρ να μας κάνει δώρα ή να μας βλέπει κάθε μέρα. Μπορεί να περνάμε μαζί το ίδιο καλά, ακόμη και αν συναντιόμαστε πιο σπάνια ή αν κάνουμε απλώς εκπλήξεις μεταξύ μας, που πολλές φορές μπορεί να είναι πιο συναρπαστικές ακόμη και από ένα δώρο.
Η αλήθεια είναι πως ταμπέλες χρειάζονται μόνο τα προϊόντα στα μαγαζιά και όχι οι σχέσεις! Οπότε μια καλή συμβουλή είναι να μην ανησυχούμε για το όνομα, αλλά για την ουσία τους. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για περνάμε καλά μέσα σε αυτές, όποια και αν είναι η μορφή τους.