Η λέξη μακροζωία μας κατακλύζει. Όλοι αναζητούμε τρόπους και ευεργετικές τροφές για να επιμηκύνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το προσδόκιμο ζωής. Στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής βρίσκονται οι επιστήμονες, οι οποίοι παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερες έρευνες που αφορούν τροφές και συνήθειες που συμβάλλουν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
Μια τέτοια μελέτη παρουσιάστηκε στη Νορβηγία, και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Food, φέρνοντας στο προσκήνιο 4 κατηγορίες τρόφιμων που μπορούν να αυξήσουν κατά 10 χρόνια το προσδόκιμο ζωής. Ποια είναι, λοιπόν, τα πιο αποτελεσματικά τρόφιμα για την επιμήκυνση της ζωής.
Οι 4 ευεργετικές τροφές που βοηθούν στη μακροζωία
Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Όσλο και του Μπέργκεν είχαν ως κύριο στόχο να προσδιορίσουν ποιες τροφές είναι πιο πιθανό να έχουν θετική επίδραση στο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων. Για να το πετύχουν αυτό, ανέλυσαν προσεκτικά τα δεδομένα 467.354 Βρετανών πολιτών (ανδρών και γυναικών), δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις συνήθειές τους στα καθημερινά τους γεύματα.
![4 Τροφές αύξηση προσδόκιμου ζωής](http://www.vita.gr/wp-content/uploads/2025/02/makrozoia-ygeia-4-trofes-500x334.jpg)
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το διατροφικό πρότυπο, δηλαδή ο ιδανικός συνδυασμός τροφίμων, που σχετίζεται με τη μακροζωία περιλάμβανε υψηλή πρόσληψη τεσσάρων τροφίμων. Αυτά είναι:
- Το γάλα και γενικότερα τα γαλακτοκομικά προϊόντα
- Τα λαχανικά
- Οι ξηροί καρποί
- Τα όσπρια
Ενώ στις πιο μέτριες καταναλώσεις συγκαταλέγονται τροφές όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, ψάρια και άσπρο κρέας. Στο διατροφικό σχήμα που σχετίζεται με τη μακροζωία, παρατηρήθηκε, τέλος σχετικά χαμηλή κατανάλωση αυγών, κόκκινου κρέατος και ζαχαρούχων ποτών και ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένων σιτηρών και επεξεργασμένων κρεάτων.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το εκτιμώμενο κέρδος στο προσδόκιμο ζωής είναι περίπου μια δεκαετία για όσους μεταβαίνουν από τα πιο ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα σε αυτά που σχετίζονται με τη μακροζωία. Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερες είναι οι αλλαγές προς υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι αναμενόμενες αποδόσεις σε όρους προσδόκιμου ζωής, εξηγούν οι ερευνητές στο συμπέρασμα της μελέτης τους.
Μπορεί η χορτοφαγική διατροφή να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο;
Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι πρέπει να εγκαταλείψετε το κρέας, ούτε ότι είναι κατάλληλο ή ασφαλές να το κάνετε. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι οι αρχές της χορτοφαγίας μπορούν να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής, ξεπερνώντας τρία εμπόδια για την καλή υγεία, τα οποία είναι:
- Η παχυσαρκία
- Η υπερκατανάλωση ζάχαρης
- Η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται σε ζωικές τροφές
Κάνοντας αυτό, ένα άτομο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ακόμα και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Για να ζήσετε μια μακρά ζωή και, πάνω απ’ όλα, να είστε υγιείς, σωματικά αλλά και ψυχικά, είναι καλό να επενδύσετε σε έναν όσο το δυνατόν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό περιλαμβάνει άσκηση (επιλέγοντας αθλήματα που σας ταιριάζουν), αποφυγή του συσσωρευμένου άγχους και υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.