Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρουσίασε την Παρασκευή νέα ευρήματα για την «ανησυχητική» έλλειψη ενημέρωσης για τη σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο και ζήτησε να μπουν προειδοποιητικές ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά στην Ευρώπη, την ήπειρο με τους μεγαλύτερους πότες.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το αλκοόλ ευθύνεται για 800.000 θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο, ανέφερε το ευρωπαϊκό γραφείο του ΠΟΥ επικαλούμενο νέα έρευνα.

Μόνο το 15% όσων απάντησαν γνώριζε ότι το αλκοόλ συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού και μόνο το 39% ήταν ενήμερο για τη σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

«Παρά το γεγονός ότι ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτων που αποδίδονται στο αλκοόλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σχέση ανάμεσα στο αλκοόλ και τον καρκίνο παραμένει ανησυχητικά χαμηλή» ανέφερε ο ΠΟΥ Ευρώπης.

Ετικέτες στο αλκοόλ, όπως στα τσιγάρα

Ο οργανισμός του ΟΗΕ προειδοποιεί εδώ και χρόνια για τις επιπτώσεις του αλκοόλ και έχει ταχθεί υπέρ της προειδοποιητικής σήμανσης. Αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που ζητά παρεμβάσεις των αρχών.

Ο ΠΟΥ τάσσεται κατά της αυτορρύθμισης που ζητά η βιομηχανία και ζητά «σαφή και ευδιάκριτες προειδοποιήσεις για την υγεία», οι οποίες θα συνοδεύονται από απωθητικές εικόνες, όπως ισχύει σήμερα στις συσκευασίες προϊόντων καπνού.

Σήμερα, μόνο 3 από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν επιβάλλει τέτοια μέτρα, επισήμανε ο ΠΟΥ.

Έκκληση για προειδοποιητικές ετικέτες ζήτησε φέτος και ο αμερικανός Αρχίατρος.

Η έκθεση που επικαλέστηκε διαπιστώνει άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοολούχων και τουλάχιστον επτά τύπων καρκίνου, μεταξύ των οποίων του μαστού, του παχέος εντέρου, του ήπατος και του στόματος.

To αλκοόλ έχει βρεθεί επίσης να προκαλεί καρκίνο του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου και του πρωκτού και πιθανώς και του παγκρέατος.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, όριο ασφαλούς κατανάλωσης δεν υπάρχει.

Από το 1988, το αλκοόλ θεωρείται καρκινογόνος ουσία από την Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας Καρκίνου.

Η καρκινογόνος δράση του αποδίδεται στην ακεταλδεΰδη, τοξική ουσία που παράγεται στο συκώτι από τον μεταβολισμό της αιθανόλης.

Η ακεταλδεΰδη προκαλεί χημική τροποποίηση του DNA, οξειδωτικό στρες και ορμονικές μεταβολές.

Πηγή: in.gr