Μάλλινα, δερμάτινα, σουέντ, ποδηλασίας, εργασίας, ισχυρής προστασίας από το κρύο, τα γάντια είναι ένα απαραίτητο, πρακτικό και κομψό αξεσουάρ. Χρειάζονται όμως προσοχή αφού, σύμφωνα με έρευνα η οποία εξέτασε το εσωτερικό και το εξωτερικό 50 ζευγαριών γαντιών, περισσότερα από τα μισά δείγματα, παρουσίασαν υψηλά επίπεδα συσσώρευσης επιβλαβών βακτηρίων, με τα γάντια ποδηλασίας να είναι στην κορυφή της λίστας.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους τύπους γαντιών, συμπεριλαμβανομένων των μάλλινων, των δερμάτινων, από σουέντ, καθώς και γαντιών για το χιόνι και την ποδηλασία.

Από όλα τα γάντια που εξετάστηκαν, της ποδηλασίας εμφάνισαν, όπως είπαμε, τα υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης μικροβίων, με τα μάλλινα γάντια να ακολουθούν δεύτερα και τα σουέντ, τρίτα.

Ενώ λοιπόν τα γάντια προστατεύουν τα χέρια από το κρύο και τη βροχή, φαίνεται πως δεν μπορούν να βάλουν «στοπ» στα βακτήρια.

Το αγαπημένο μας αξεσουάρ, πιο επικίνδυνο και από την τουαλέτα…

Συνολικά, περισσότερα από τα μισά αντικείμενα που εξετάστηκαν κατέγραψαν ένδειξη άνω των 500 μονάδων βιολογικής ύλης, γεγονός που υποδηλώνει υψηλό επίπεδο μόλυνσης, ενώ ορισμένα από αυτά ξεπέρασαν ακόμη και τις 4.000 μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι πολλά επιχρίσματα ξεπέρασαν κατά 58% αυτό που οι ειδικοί σε θέματα υγιεινής θεωρούν ότι είναι εντός του φυσιολογικού εύρους βιολογικής μόλυνσης.

Σε αντιστοιχία με τα παραπάνω ευρήματα, μια παλιότερη μελέτη από τους ίδιους ερευνητές αποκάλυψε ότι το μέσο κάθισμα τουαλέτας περιέχει περίπου 220 μονάδες – κάτι που θεωρείται από τους ειδικούς εντός του φυσιολογικού εύρους (μεταξύ 200 και 500) μόλυνσης.

«Αξίζει να θυμόμαστε ότι αυτό το συνηθισμένο αξεσουάρ μπορεί να έρθει σε επαφή με πολλά πιθανά σημεία μόλυνσης- από χειρολαβές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και πόρτες, μέχρι το κινητό και τις σακούλες του σούπερ μάρκετ», δήλωσε ο Τζέιμι Γούντχολ, τεχνικός στην Initial Washroom Hygiene, την εταιρεία που πραγματοποίησε την έρευνα.

«Το εσωτερικό των γαντιών μπορεί επίσης να μολυνθεί αν φορεθούν ενώ δεν έχουμε πλύνει τα χέρια μας προηγουμένως», πρόσθεσε.

«Φροντίστε λοιπόν να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά τη χρήση γαντιών για να προστατευθείτε από λοιμώξεις. Φροντίστε επίσης να πλένετε και τα γάντια σας τακτικά. Το 80% των λοιμώξεων μεταδίδονται μέσω των χεριών και η απλή συνήθεια της καθαριότητάς τους, παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την πρόληψη της διάδοσης των ιών», κατέληξε ο ίδιος.

Έρευνες έχουν δείξει στο παρελθόν πόσο εύκολο είναι να «μαζέψει» κανείς μικρόβια όταν φορά μάλλινα γάντια. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Food Protection αποκάλυψε ότι τα ελαστικά γάντια μείωσαν σημαντικά τη μόλυνση από βακτήρια E.coli κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας ωμού κρέατος, σε σύγκριση με τα μάλλινα.

Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει επίσης ότι τα γάντια ίσως δεν προστατεύουν τους ανθρώπους από την Covid και δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Η Δρ. Άλισον Μπάρτλετ, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, εξήγησε ότι ο ιός μπορεί να επιβιώσει πάνω στα γάντια εάν έρθουν σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.