Η περιέργεια μπορεί να βελτιώσει τη ζωή μας! Τι σημαίνει αυτό; Όσο και αν έχουμε συνηθίσει την περιέργεια σαν κάτι ενοχλητικό ή τέλος πάντων αν δεν έχουμε ιδέα σε τι μας ωφελεί, οι ειδικοί επιμένουν ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να γίνουμε καλύτεροι.
Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στην εκπαιδευτική πλατφόρμα Britannica Education, η περιέργεια βοηθάει τον εγκέφαλό μας να είναι πιο δεκτικός σε νέες πληροφορίες. Στην εν λόγω έρευνα, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι το να είμαστε περίεργοι απελευθερώνει στον οργανισμό μας την «ορμόνη της ανταμοιβής», που δεν είναι άλλη από την ντοπαμίνη, ενεργοποιώντας έτσι το λεγόμενο «σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου».
Πώς η περιέργεια ενθαρρύνει τη μάθηση
Με αυτό εννοούμε το σύνολο των εγκεφαλικών μας κυττάρων που ενεργοποιούνται όταν βιώνουμε θετικές εμπειρίες, όπως είναι η ευχαρίστηση ή η επιτυχία. Χάρη στον μηχανισμό του εγκεφάλου μας που σχετίζεται με την ανταμοιβή, ενισχύεται η επιθυμία μας για επανάληψη συμπεριφορών που μας προσφέρουν απόλαυση ή μας ανταμείβουν, ενθαρρύνοντας έτσι τη μάθηση και την επιβράβευση.
Για παράδειγμα, όταν ένας μαθητής είναι περίεργος για ένα ζήτημα, είναι πιο πιθανό να θέλει να το εξετάσει πιο βαθιά, να προσπαθήσει να βρει περισσότερες πληροφορίες που αφορούν σε αυτό και αργότερα ενδεχομένως και να μπορεί να επινοήσει δημιουργικούς τρόπους για να εφαρμόσει τη γνώση του για το εν λόγω ζήτημα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ενήλικες που προσεγγίζουν την εργασία τους με περιέργεια. Ο ερευνητές υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό ίσως να καταφέρουν να καινοτομήσουν και να προσαρμοστούν καλύτερα σε όποια αλλαγή.
Πόσο βοηθάει στην επικοινωνία και τη σύνδεση
Όταν δείχνουμε ενδιαφέρον για τις εμπειρίες των άλλων, για τις σκέψεις και για τα συναισθήματά τους, καλλιεργούμε βαθύτερη σύνδεση μαζί τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε πιο ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις, που βασίζονται στη εμπιστοσύνη και την επικοινωνία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ενισχύει την ενσυναίσθηση. Όταν έχουμε περιέργεια, δίνουμε χώρο στον διάλογο και στην αμοιβαία κατανόηση. Ακόμη και οι διαφωνίες, πολλές φορές, είναι δυνατόν να μετατραπούν σε εμπειρίες που θα συμβάλουν στην εξέλιξη και των δύο συνομιλητών.
Η περιέργεια είναι στη φύση μας και αυτό εξηγείται, αφού μας ελκύει το άγνωστο και θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με αυτό για να το κατακτήσουμε και να μην μας τρομάζει. Για να μάθουμε ό,τι δεν γνωρίζουμε, το εργαλείο μας είναι να κάνουμε ερωτήσεις. Και το όφελος είναι ξεκάθαρο. Μέσω των ερωτήσεων, είναι πιθανόν να μάθουμε πράγματα, που αλλιώς δεν θα μαθαίναμε ποτέ!
Με ποιο τρόπο ενισχύει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία
Πολλές ανακαλύψεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και διάφορες αξιοθαύμαστες καινοτομίες στον τομέα της τέχνης, δεν θα είχαν συμβεί αν κάποιος δεν είχε κάνει μία ερώτηση ή δεν είχε επιμείνει σε μια ιδέα, που οι άλλοι δεν της είχαν δώσει τόση σημασία. Για παράδειγμα, η ανακάλυψη της πενικιλίνης από τον Άγγλο ερευνητή Αλεξάντερ Φλέμινγκ ήταν αποτέλεσμα της περιέργειάς του. Παρατήρησε ότι η πράσινη μούχλα παρήγαγε μια ουσία που ανέστελλε τη δραστηριότητα μερικών βακτηρίων, κάτι που άλλοι επιστήμονες ενδέχεται να είχαν αγνοήσει.
Πώς μας μαθαίνει να αποδεχόμαστε την αποτυχία και την αβεβαιότητα
Στη ζωή μαθαίνουμε πως δεν έχουν όλες οι ερωτήσεις απάντηση και πως αυτό είναι εντάξει! Με το να είμαστε περίεργοι, συνηθίζουμε στην αβεβαιότητα και δεν την αφήνουμε να μας αναστατώνει, αποδεχόμαστε το γεγονός ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην τα ξέρουμε και να μην τα ελέγχουμε όλα. Δεν πρέπει να μετανιώνουμε για την περιέργειά μας, για τις προσπάθειες που κάνουμε, αναζητώντας την αλήθεια, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Άλλωστε, ακόμη και οι αποτυχίες μπορούν να αποτελέσουν βήματα προς την επιτυχία.
Περιέργεια και πώς να την καλλιεργήσουμε προς όφελός μας
- Συλλέγοντας εμπειρίες. Ταξιδεύοντας, γνωρίζοντας διαφορετικούς ανθρώπους από εμάς ή δοκιμάζοντας νέες δραστηριότητες, μπορούμε να πυροδοτήσουμε την περιέργειά μας.
- Κάνοντας περισσότερες ερωτήσεις. Είτε πρόκειται για επαγγελματικό περιβάλλον, είτε για την προσωπική μας εξέλιξη, το να μην ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε, θα μας βοηθήσει να μάθουμε.
Η περιέργεια δεν έχει να κάνει μόνο με τις προσωπικές μας αναζητήσεις ή τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Μπορεί να έχει αντίκτυπο και σε άλλους είδους σχέσεις, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, καθώς είναι δυνατόν να εμπνεύσει τη συλλογική πρόοδο. Για παράδειγμα, όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις, σε οργανισμούς που δίνουν αξία στην περιέργεια, ενθαρρύνονται περισσότερο η συνεργασία, η καινοτομία και η διαρκής ανάπτυξη.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα είμαστε περίεργοι για το πώς και το γιατί, δεν χρειάζεται να καταπιέσουμε αυτή την έμφυτη ανάγκη μας για εξερεύνηση και μάθηση. Αντιθέτως, θα πρέπει να ρωτήσουμε και όλο και κάτι θα μάθουμε!