Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος πιο κοινός καρκίνος παγκοσμίως, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
Η συχνότητά του διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, την ηλικία και άλλους παράγοντες, αλλά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται πάνω από 1,9 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις παγκοσμίως. Σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο.
Ειδικοί της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας υπογραμμίζουν ότι τα ποσοστά πρώιμης εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται σε 27 από τις 50 χώρες/περιοχές παγκοσμίως, 20 από τις οποίες έχουν είτε αποκλειστική είτε ταχύτερη αύξηση της νόσου σε πρώιμη έναρξη. Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Oncology, 14 από αυτές τις χώρες τα ποσοστά πρώιμης έναρξης αυξάνονται στους νεαρούς ενήλικες ενώ φαίνεται να σταθεροποιούνται σε όσους είναι 50 ετών και άνω.
Η σύγχρονη διατροφή έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Με τις διαγνώσεις του καρκίνου του παχέος εντέρου να αυξάνονται σε άτομα κάτω των 50 ετών, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναζητούν απλές μεθόδους πρόληψης για να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισής του, όπως οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες.
Μάλιστα, ερευνητές του Mass General Brigham βρήκαν, τώρα, μια τροφή που πρέπει να εντάξουμε στο διατροφικό μας πλάνο: Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut Microbes, η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Γιαούρτι vs καρκίνου του παχέος εντέρου
Η ερευνητική ομάδα δεν παρατήρησε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας κατανάλωσης γιαουρτιού και της συνολικής επίπτωσης στον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά είδαν μια συσχέτιση σε όγκους θετικούς στο Bifidobacterium με 20% χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης για τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα.
Οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι η μακροχρόνια πρόσληψη γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου μέσω της διατήρησης μιας ισορροπημένης εντερικής μικροχλωρίδας, η οποία μπορεί να συμβάλει στον αποκλεισμό επιβλαβών μικροβίων. Ωστόσο, σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξαχθεί ένα οριστικό συμπέρασμα.
Βάζουμε το γιαούρτι στη διατροφή μας
Υγιεινές συνταγές, αλμυρές και γλυκές, για όλα τα γούστα:
- Χαλβάς με μανταρίνι, γιαούρτι και μέλι.
- Παντζάρια με γιαούρτι και καρύδια.
- Σως γιαουρτιού με πιπεριά Φλωρίνης, καπνιστή πάπρικα και σχοινόπρασο.
- Αλοιφή φέτας με γιαούρτι, δυόσμο και άνηθο.
- Παγωμένο επιδόρπιο με φράουλα και γιαούρτι με ελάχιστες θερμίδες.
- Παγωτό μπανάνα με γιαούρτι.
- Ρυζογκοφρέτες με γιαούρτι, λεμόνι και φράουλες.