Αφράτες και νόστιμες, αλλά όχι και τόσο θρεπτικές, οι τηγανίτες συχνά δεν περιλαμβάνονται στο πρωινό μας. Ωστόσο, οι ειδικοί τροφίμων από το Washington State University προσπαθούν να… αλλάξουν τα δεδομένα, βελτιώνοντας τη διατροφική τους αξία ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τη γεύση και την υφή τους.
«Γενικά, οι τηγανίτες παρασκευάζονται από επεξεργασμένο αλεύρι, γεγονός που αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε κενές θερμίδες», αναφέρουν οι ερευνητές. «Θέλαμε να δούμε αν είναι δυνατόν να φτιάξουμε νόστιμες τηγανίτες με δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνη».
Για να το κάνουν αυτό, οι ερευνητές αντικατέστησαν το επεξεργασμένο αλεύρι με διάφορα αλεύρια φαγόπυρου ολικής αλέσεως, κινόα, κεχρί και ολικής αλέσεως σε διάφορα ποσοστά που κυμαίνονται από 25% έως 100% ανά τεμάχιο.
Τα ευρήματά τους έχουν δημοσιευθεί στο Cereal Chemistry.
Νόστιμες τηγανίτες και πιο θρεπτικές για το πρωινό
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το φαγόπυρο, η κινόα και τα αλεύρια ολικής αλέσεως μπορούν να αναμειχθούν σε συνταγές για τηγανίτες χωρίς να αλλάζουν σημαντικά τη γεύση ή την υφή τους.
«Ξεκινήσαμε αντικαθιστώντας αρχικά μικρές ποσότητες και μετά συνεχίσαμε να τα αυξάνουμε μέχρι που δεν ήταν πρακτικό», ανέφεραν οι ερευνητές. «Με το αλεύρι από κεχρί, για παράδειγμα, διαπιστώσαμε ότι ουσιαστικά απλώς θρυμματίζεται» σημειώνουν.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την ίδια συνταγή για όλες τις τηγανίτες. Τα διαφορετικά αλεύρια ήταν η μόνη μεταβλητή και τα διογκωτικά της συνταγής και άλλα συστατικά όπως ζάχαρη, λάδι, αλεύρι και αλάτι παρέμειναν τα ίδια.
Οι συνταγές με τα διαφορετικά αλεύρια και τα ποσοστά συγκρίθηκαν με τις τηγανίτες ελέγχου, οι οποίες παρασκευάστηκαν με επεξεργασμένο αλεύρι και τα υπόλοιπα ίδια συστατικά.
Εκτός λοιπόν, από τις κλασικές τηγανίτες με το διαφορετικό αλεύρι μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και τις υγιεινές τηγανίτες με μπανάνα και αυγό, που είναι εξίσου νόστιμες, θρεπτικές αλλά και γρήγορες.
Η μελέτη αποτέλεσε μέρος του προγράμματος Soil to Society του Washington State University, έργο που υιοθετεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αύξηση της διατροφικής αξίας των τροφίμων και περιλαμβάνει μια διεπιστημονική ομάδα φυτοκαλλιεργητών, ειδικών διατροφής και επιστημόνων τροφίμων.