Το να βράσεις ένα αβγό είναι φαινομενικά απλό. Πώς γίνεται, όμως, να βγει τέλειο, τόσο σε υφή και γεύση όσο και εμφανισιακά και στο ασπράδι και στον κρόκο; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II έχουν σπάσει αυτόν τον γαστρονομικό κώδικα με μια επαναστατική μέθοδο.
Για να καταλήξει στην καλύτερη μέθοδο, η ερευνητική ομάδα έβρασε εκατοντάδες αβγά, ενώ δοκίμασε μέχρι και μια εκδοχή sous vide, που ακολουθούν εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Communications Engineering, η καλύτερη τεχνική είναι το αβγό να μαγειρεύεται εναλλασσόμενα σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει σταθερά στους 100 βαθμούς και σε ένα μπολ με νερό στους 30 βαθμούς Κελσίου. Η αλλαγή γίνεται κάθε 2 λεπτά, για συνολικά 32 λεπτά, καθώς απαιτούνται συνολικά οχτώ κύκλοι.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η συνταγή αφορά αβγά 68 γραμμαρίων. Αν κάποιος βράζει μεγαλύτερα αυγά πρέπει να αυξήσει τον χρόνο μαγειρέματος κατά 20 δευτερόλεπτα σε κάθε κύκλο.
Πώς να βράσεις το τέλειο αβγό, σύμφωνα με τους μάγειρες
Τα αβγά είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πολύτιμη για τον οργανισμό μας. Τα απολαμβάνουμε μόνα τους, ως σνακ, ή συνδυαστικά με πολλά άλλα συστατικά. Ας μάθουμε να τα βράζουμε σωστά.
Αρχικά, δεν τα βράζουμε αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το ψυγείο, αλλά τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.Υπολογίζουμε τα λεπτά βρασμού ανάλογα με το πώς θέλουμε να τα απολαύσουμε. Ακολουθεί πίνακας που προσδιορίζει επακριβώς το χρόνο από το πιο μελάτο ως το πιο σφιχτό αβγό:
Χρόνοι βρασμού
2 λεπτά: Υγρός κρόκος, υδαρές ασπράδι
3 λεπτά: Υγρός κρόκος, ελάχιστα σφιχτό ασπράδι
4 λεπτά: Ρευστός κρόκος, σφιχτό ασπράδι.
6 λεπτά: Μελάτος κρόκος, σφιχτό ασπράδι.
8 λεπτά: Πηχτός κρόκος με ζουμερό κέντρο, σφιχτό ασπράδι.
10 λεπτά: Σφιχτός κρόκος και ασπράδι.
12 λεπτά: Αρκετά σφιχτός κρόκος και ασπράδι
15 λεπτά: Πολύ σφιχτός κρόκος και ασπράδι.
Το ξεφλούδισμα το σωστό
Μόλις αφαιρέσουμε τα αβγά από την κατσαρόλα, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια. Έτσι μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε εύκολα χωρίς να διαλύεται το τσόφλι σε μικρά κομμάτια και να κολλά πάνω στο ασπράδι.
Τα βραστά αβγά διατηρούνται για πολλές ημέρες στο ψυγείο
Είναι προτιμότερο και πιο οικολογικό να βράζουμε όσα χρειαζόμαστε για την εβδομάδα μαζί παρά ένα τη φορά. Βέβαια, στην περίπτωση που χρειαζόμαστε μόνο ένα αβγό, χρησιμοποιούμε ένα μπρίκι και απλοποιούμε τη διαδικασία.
Τι κάνουμε όταν θέλουμε να βράσουμε πολλά αβγά;
Tα τοποθετούμε προσεκτικά μέσα σε μια κατσαρόλα, στη βάση της οποίας έχουμε στρώσει μια απορροφητική πετσέτα. Μερικές σταγόνες ξίδι και λίγο αλάτι θα τα προφυλάξουν από το σπάσιμο.